WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Adolf Baeyer

Baeyer, Adolf, Ritter von (volledige voornamen: Johann Friedrich Wilhelm Adolf) (Berlijn 31 okt. 1835 - Starnberg, Beieren, 20 aug. 1917), Duits chemicus, kreeg de Nobelprijs voor chemie van 1905 voor zijn bijdrage aan 'de vooruitgang van de organische chemie en de chemische industrie door zijn werk op het gebied van organische kleurstoffen en aromatische verbindingen'.
Von Baeyer studeerde aanvankelijk wis- en natuurkunde in Berlijn, maar in 1856 besloot hij experimentele chemie te gaan studeren bij Bunsen in Heidelberg. Teleurgesteld in de daar gangbare benadering, ging von Baeyer in 1858 naar het privélaboratorium van August Kekulé, met wie hij naar Gent ging. Wat de organische chemie betreft, was von Baeyer voornamelijk autodidact. In 1872 werd hij hoogleraar te Straatsburg en in 1875 te München, als opvolger van Liebig, waar hij vele bekende chemici opleidde en talrijke onderzoeken verrichtte op organisch-chemisch terrein, o.a. betreffende ureum, indigo en andere kleurstoffen.
Sinds 1897 worden vele van deze producten door de Badische Anilin- und Sodafabrik (BASF A.G.) op technische schaal vervaardigd.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer