WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Alfred Hitchcock

Hitchcock, Alfred Joseph (sinds 1979) Sir (Londen 13 aug. 1899 - Hollywood 29 april 1980), Brits-Amerikaans filmregisseur van Britse origine, maakte tussentitels bij stomme films en was van 1922 tot 1925 regieassistent en scenarioschrijver. In Duitsland, waar hij de invloed van het expressionisme onderging, regisseerde hij zijn eerste film, The pleasure garden (1925). Een jaar later maakte hij The lodger, zijn eerste 'thriller', het genre dat hem, door zijn groot technisch vernuft, scherp observatievermogen en gevoel voor ironie en commercie, wereldberoemd maakte. Met Blackmail (1929) maakte hij de eerste Britse geluidsfilm. Sinds 1939 in de Verenigde Staten, maakte hij daar meer dan vijftig films; sinds 1948 trad hij op als zijn eigen producent.
Door identificatie van het publiek met de - veelal onschuldige - hoofdpersoon te bewerkstelligen en door het voortdurend uitstellen en vertragen van beslissende wendingen in het verhaal wist Hitchcock op ongeëvenaarde wijze spanning op te roepen, waarbij zijn vaak bizarre humor voor enige ontspanning zorgt. De reputatie die hij genoot als 'master of suspense' heeft lange tijd de andere aspecten van zijn films aan de aandacht onttrokken. Zo zijn veel van zijn films tevens liefdesgeschiedenissen, waarin vaak de vrouw een afstandelijke sensualiteit bezit en de man, zijns ondanks, een heldenrol vervult. Seksuele symboliek en freudiaanse elementen spelen een belangrijke rol in o.a. Spellbound (1945, met de door Salvador Dali ontworpen droomscène), Vertigo (1958), Psycho (1960) en Marnie (1964).
Hoewel Hitchcock zelf beweerde geen andere pretenties te hebben dan het publiek te amuseren, zijn in zijn films verschillende terugkerende thema's te onderkennen die in verband kunnen worden gebracht met zijn streng katholieke opvoeding (op een jezuïetencollege), zoals angst voor het kwaad en het besef van schuld en zonde. Zijn werkwijze kenmerkte zich door een minutieuze voorbereiding; hij beschouwde de opnamen zelf als het oninteressantste deel van zijn werk. Tussen 1955 en 1965 produceerde hij voor de televisie korte 'thrillers'. Voorts bewerkte hij korte verhalen (o.a. Stories not for the nervous, 1966, en Stories to be read with the door closed, 1974) en is hij de auteur van de in 1971 verschenen kinderboeken Monster museum en Haunted housefull. In 1979 werd Hitchcock in Hollywood onderscheiden met de Life Achievement Award voor zijn gehele oeuvre.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer