WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Alpaca
Groep : op het land levende zoogdieren

Er zijn vier Zuid-Amerikaanse soorten in de kamelenfamilie, dat zijn de alpaca, de lama, de guanaco en de vicoenja. De alpaca is een tam gemaakt lid van de kamelenfamilie en leeft in het hoge Andesgebergte van Zuid-Amerika. Duizenden jaren geleden is hij voor het eerst gefokt - waarschijnlijk uit de wilde guanaco. Zijn zachte, warme vacht wordt gekoesterd door de Inca's en de textielindustrie en is onmisbaar voor zijn overleven in het extreme klimaat van zijn thuisland. De kostbare alpacawol wordt elke twaalf tot achttien maanden geschoren.
De alpaca is een sociaal dier dat de boeren in kudden houden. Zij worden al zo lang gefokt dat hun natuurlijke gedrag niet echt bekend is, maar men neemt aan dat het lijkt op dat van de vicuna of vicoenja, ook lid van de kamelenfamilie. De kudden bestaan uit een volwassen mannetje en een aantal vrouwtjes samen met hun jongen. Het mannetje verdedigt het territorium en verjaagt de jongen als ze net een jaar oud zijn. Alpaca's zijn, misschien omdat ze al jaren selectief worden gefokt, vriendelijke, makke dieren geworden. Binnen een kudde spugen ze smerig ruikend herkauwd gras naar elkaar om een hiėrarchie vast te stellen. Ze spugen echter zelden naar mensen. Wanneer ze verstoord worden, maken ze een zoemend geluid, ongeveer als dat van een bij.
De voortplanting wordt grotendeels geregeld door de eigenaars om de gewenste wolkwaliteit in de kudden te kunnen handhaven. In natuurlijker omstandigheden zou alleen het dominante mannetje kunnen paren. Het vrouwtje ovuleert na de dekking, zodat een dekking op elk moment in het jaar kan plaatsvinden. Na een gemiddelde draagtijd van elf maanden verlaat het vrouwtje de kudde om te bevallen. Haar pasgeboren jong weegt 5,5 tot 9 kg en kan een halfuur na de geboorte al achter haar aan draven. Ze voegen zich zo'n twee dagen later bij de kudde en het jong drinkt de eerste vier maanden bij z'n moeder.
Alpaca's zijn uitstekende grazers. In Zuid-Amerika, hun thuisland, laat men de kudden veelal ronddwalen op de rijkelijk begroeide lagere hellingen van de door sneeuw en regen gevoede bergen, al scharrelen sommige hun kostje bijeen op de hoge plateaus op 3500 tot 4800 meter hoogte. Net als andere leden van de kamelenfamilie kauwt de alpaca de herkauwmassa om er door middel van zijn maag met drie kamers de maximale voedingswaarde uit te halen.
Hoewel de alpacapopulatie momenteel stabiel is, is dat niet altijd zo geweest. In de zestiende eeuw werden ze door de Spaanse veroveraars bij miljoenen afgeslacht. Van de ongeveer drie miljoen alpaca's heden ten dage wonen er echter nog geen 40.000 buiten Zuid-Amerika.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer