WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen


Andere kleine zoogdieren

In de Afrikaanse savannen leven niet alleen grote dieren zoals olifanten, struisvogels, neushoorns, giraffen en grote katten. Er zijn vele andere diersoorten die in het gras rondscharrelen. Er zijn bijvoorbeeld alleen al verscheidene honderden soorten knaagdieren. Ze vormen een afwisselend menu voor allerlei kleinere roofdieren. Leeuwen, panters en cheetah's eten deze kleine prooidieren liever niet, tenzij ze erg hongerig zijn. De kleinere roofdieren zijn niet alleen de katten zoals de serval, de caracal en de wilde kat, maar ook jakhalzen en vossoorten. Verder vindt men er de gestreepte bunzing of zorilla, civetkatten en ichneumons en ook het vreemde stokstaartje (alleen in Zuid-Afrika).
De wortelrat is een gravend knaagdier met een lengte van ruim twintig cm. Hij heeft een in onze ogen nogal onsmakelijke manier om zijn hol te verwarmen. Hij deponeert zijn uitwerpselen onder zijn nest. Door het gistingsproces dat dan ontstaat, komt warmte vrij. De wortelrat heeft lang, zijdeachtig haar van een kastanjebruine kleur.
De kleinere naakte molrat behoort tot de familie van de Afrikaanse molratten en heeft een apart uiterlijk. Het dier is op een paar haartjes na helemaal kaal. Zijn lichaam is roze. Behalve dat de molrat onbehaard is, mist hij ook uitwendige oren, terwijl hij bovendien volkomen blind is. Maar dat hindert niet zo, omdat hij al zijn tijd onder de grond doorbrengt.
Een ander lid van de knaagdierenorde is de springhaas (zie foto). Hij is ongeveer dertig cm hoog. Hij lijkt op een haas en verplaatst zich met grote sprongen. Hij is echter ondanks zijn naam geen haas en geen kangoeroe. De springhaas is evenzeer een knaagdier als de muis of de rat. Maar hij vormt een familie op zichzelf. De dierkundigen weten niet welke knaagdieren het meest aan hem verwant zijn. De springhaas is net als de molrat een gravend knaagdier. Het dier ontplooit zijn activiteiten tijdens de nacht. Wanneer hij na een vermoeiende nacht 's morgens gaat slapen, is hij zo verstandig uit voorzorg alle toegangen tot zijn hol met aarde dicht te stoppen.
Soms komt hij 's avonds, met een grote sprong, uit zijn hol. Hij doet dat waarschijnlijk om roofdieren die mogelijk bij de uitgang van zijn hol op de loer liggen, te vlug af te zijn. De springhaas heeft grote ogen, die de geringste beweging waarnemen, een nuttige eigenschap voor een zo schuw dier. Hij voedt zich hoofdzakelijk met knollen, jonge loten en graan.
De klipdassen vormen een orde op zichzelf. Er zijn van deze vreemde dieren zes soorten, waaronder de rotsklipdas en de boomklipdas. De klipdassen lijken op marmotten en cavia's, maar zijn er in de verste verte geen familie van, evenmin als van de konijnen waarmee ze ook bepaalde trekken gemeen hebben. Hun gebit vertoont overeenkomsten met dat van het nijlpaard en de neushoorn. En de embryonale hersenen van de klipdassen vertonen gelijkenissen met de hersenen van de olifant, hoewel de klipdassen zelden groter worden dan vijftig cm. De dierkundigen breken zich nog steeds het hoofd over deze biologische 'misbaksels'.
De leefgewoonten van de klipdassen vormen al net zo'n wonderlijk mengelmoesje als hun lichamelijke eigenschappen. De rotsklipdas is schuw, maar ook nieuwsgierig. Het is een dagdier, maar in een heldere nacht komt hij vaak uit zijn hol.
De boomklipdas is een nachtdier, maar komt ook overdag wel eens kijken. De namen van deze soorten zijn ietwat misleidend. Boomklipdassen leven in bepaalde gebieden namelijk op rotsen en zijn daar meer dagdieren dan nachtdieren. Er zijn echter twee gewoonten die men bij alle klipdassen aantreft.
Ze deponeren hun uitwerpselen dwangmatig steeds op dezelfde plaats, namelijk bij de ingang van hun woningen in de rotsen. Bovendien hebben ze de gewoonte de rotsen om hun woningen te besproeien met urine, die wit opdroogt.
De klipdassen vormen onder andere een prooi voor panters, caracals of woestijnlynxen, ichneumons en in het bijzonder van zwarte arenden. Het vlees en de huid van de boomklipdas zijn bij de inboorlingen zeer in trek. Vandaar dat de boomklipdas ook de mens tot zijn vijanden kan rekenen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer