WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De andescondor

De andescondor behoort tot de zogenoemde Gieren van de Nieuwe Wereld, de Cathartidae. Orde : Falconiformes - geslacht : Vultur en soort : Vultur gryphus.
De gigantische andescondor is een ware koning van het luchtruim. Met zijn enorme vleugels van soms wel drie meter lang kan hij urenlang op thermiekbellen blijven rondzweven. Deze aaseter heeft een uitstekend gezichtsvermogen en hij speurt voortdurend de grond diep onder hem af, op zoek naar karkassen. Zodra hij weer op aarde neerploft, verandert dit prachtige dier echter in een onhandige zwarte vogel met een kale, roodgrijze kop.
Als hij genoeg hulp krijgt van de wind, kan de andescondor zich zo van een klif laten vallen. Maar als hij van lagergelegen gebied opstijgt, heeft hij (omdat hij wel twaalf kilo kan wegen) een lange startbaan nodig. Ook heeft hij een stevige wind of thermiekbel (opstijgende warme luchtstroom) nodig, om zich omhoog te werken. Daarom leeft deze condor in de bergen. Als er geen thermiekbellen zijn, moet hij aan de grond blijven. Condors leven meestal alleen of in paren, al verzamelen er zich soms tientallen rond één karkas. Toch wordt er dan weinig gekibbeld. Op hete dagen urineert de condor op zijn eigen poten om deze met het verdampende water af te koelen.
Tijdens de balts spreidt het mannetje zijn vleugels en paradeert hij op de grond voor het vrouwtje heen en weer, waarbij hij eerst sist en klokt en zich dan langzaam omdraait en zijn witte vleugelvlekken toont. Na de paring legt het vrouwtje één ei op een kale richel of in een holte van een klifwand. Beide ouders geven de jonge vogel eerst een half jaar lang op de nestelplaats te eten, waarna ze het jong nog eens zes maanden voeden en verzorgen. Als gevolg van deze lange ouderlijke zorg brengen condors maar eens in de twee jaar een jong voort.
De andescondor is een aaseter die zich voornamelijk voedt met dode muizen, herten, eekhoorns, lama's en konijnen. Soms ook met pasgeboren dieren. Zwevend op een thermiekbel speurt hij met zijn scherpe ogen de grond af, op zoek naar eten. Vervolgens duikt hij als een gevechtsvliegtuig af op het karkas. Met één maaltje doet hij soms wel een paar weken. Af en toe migreert de condor naar de kust, om zich daar te voeden met de aangespoelde karkassen van zeeleeuwen. Soms ook doodt hij zieke of jonge dieren, of voedt hij zich met de eieren van zeevogels. Na het eten maken de condors hun kop en nek schoon door die af te vegen aan het gras of het zand.
Hoewel hij niet zo zeldzaam is als zijn neef, de Californische condor, komt de andescondor veel minder voor dan vroeger. Er zijn nog maar enkele duizenden van over.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer