W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Anijs

Of nieszaad, anies.
Pimpinella anisum.

Anijs is een ��njarige plant met kleine, harde, grijsbruine aromatische splijtvruchten die een karakteristieke zoetige smaak hebben. De hele vruchten moeten eind maart, begin april worden uitgezaaid omdat de kiemende planten geen vorst verdragen. Afhankelijk van de groeiplaats ligt de bloeitijd tussen mei en augustus. Er kan dan in augustus of september worden geoogst wanneer de punten van de vruchten bruin worden. De planten worden uitgetrokken of gemaaid en een paar dagen in schoven gezet voor het narijpen. Na het dorsen worden de vruchten gedroogd en geschoond. Een verwisseling met de zeer giftige scheerlingsoorten als gevlekte scheerling en waterscheerling is daarom zo goed als uitgesloten omdat de anijs bij ons alleen maar als teeltproduct voorkomt. Anijs wordt op een veelheid van manier gebruikt : om een speciale smaak te geven aan brood en andere bakkerijproducten, bij zoete gerechten, sauzen, salades, groenten en bij de vervaardiging van likeuren. Dikwijls wordt daarvoor de hele plant gebruikt. De zaadjes geven aan anijsgebak de specifieke smaak. Anijsbonbons bestaan uit verhitte suiker met anijssmaak en dikwijls bestaat de vulling uit geperste of gemalen zaadjes. Uit de anijsvruchten wordt anijsolie of anethol gewonnen. Behalve voor de vervaardiging van het anijslikeur anisette, wordt anijsolie in de parfumerie en in de geneeskunde gebruikt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google