WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : AmfibieŽn en reptielen
 

De Arrauschildpad

De Podocnemis expansa leeft in het stroomgebied van de Orinoco en Amazone en wordt zestig tot 75 cm lang.
De Arrauschildpad is de grootste van de halswenders; hij kan meer dan 45 kg wegen. De wijfjes hebben brede, afgeplatte rugschilden en zijn groter en talrijker dan de mannetjes. Volwassen dieren eten uitsluitend planten. Net als de zeeschildpadden verzamelen zij zich in grote aantallen om naar bepaalde nestplaatsen te trekken. Ze leggen hun eieren op zandbanken die alleen in het droge seizoen droogvallen. De wijfjes komen tijdens de nacht de zandbank op en leggen elk negentig tot honderd eieren met een zachte schaal. Daarna keren ze terug naar de voedselgebieden. Op de jongen, die vijf cm lang zijn, wordt door veel vijanden gejaagd; slechts vijf procent bereikt de voedselgebieden van de volwassenen.
De ongecontroleerde jacht op volwassen dieren en het overmatig verzamelen van eieren hebben de populaties van deze schildpad in ernstige mate gereduceerd. Het is tegenwoordig een bedreigde soort die in de meeste streken beschermd is.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google