WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Assapan
Groep : op het land levende zoogdieren

Dit wonderlijke nachtdier spreidt de huidplooi tussen zijn poten uit tot een soort parachute. Zo zweeft hij sierlijk tussen de boomtoppen waar hij leeft. Hij gebruikt zijn staart als een stuurroer en kan met zijn grote ogen uitstekend in het donker zien. Tijdens het zweven kan het dier zelfs bochten maken van 90 tot 180 graden. De assapan kan zich goed aanpassen en komt ook vaak in de buurt van mensen voor.
Deze zeer sociale dieren worden vaak in paren gezien. Ze houden geen winterslaap, maar rusten in een groep om warm te blijven. Ze bewegen zich met het grootste gemak tussen de toppen van de bomen, klimmen langs de stammen en zweven met het membraan tussen hun poten als een parachute naar andere bomen. Na het landen rennen ze naar de andere kant van de boom om mogelijke roofdieren te misleiden. Vrouwtjes zijn territoriaal en verdedigen hun nest tijdens de paartijd. Hun territorium overlapt niet dat van andere vrouwtjes of mannetjes. Groepen mannetjes bezetten in de paartijd echter het territorium van een vrouwtje en jagen haar na tot ze met één of meer van hen paart. Vliegende eekhoorns communiceren met verschillende hoge piepgeluiden.
Deze assapan is een omnivoor. Hij eet allerlei soorten voedsel, zoals noten, zaden, bessen, vruchten, mossen, paddestoelen en boomschors. Vooral bitternoten en eikels smaken hem goed. Hij behoort tot de meest carnivore eekhoorns en eet ook insecten, nestelende vogels, eieren en kadavers. Net als andere eekhoorns verzamelt hij noten voor de winter. De korter wordende dagen zouden hem hiertoe aanzetten. In stedelijke gebieden bezoeken de ondeugende assapans in het donker vaak voedertafels voor vogels.
Hoewel de assapan veel voorkomt in zijn leefgebied en momenteel niet wordt bedreigd, maken deskundigen zich zorgen over het verdwijnen van de oude naaldbossen waarin het dier leeft. Deze eekhoorn wordt soms als huisdier gehouden, wat zonder vergunning wettelijk verboden is.
Een vrouwtje maakt haar nest in een verlaten hol van een specht, in een ander hol in een boom, in een gebouw of soms zelfs in een vogelhuisje. Het holletje wordt met schors, droge bladeren, mos, veren en vacht bekleed. Het vrouwtje brengt haar jongen alleen groot en gebruikt haar zachte huidplooien als een deken om ze warm te houden. Bij gevaar neemt ze de jongen in haar bek en zweeft ze weg. De kleintjes worden na zes tot acht weken niet meer gezoogd en testen na vier tot vijf weken hun zweefvermogen. Ze blijven bij hun moeder tot de volgende worp.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer