WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Augusto Pinochet

Pinochet, Augusto, voluit: Augusto Pinochet Ugarte (Valparaiso 25 nov. 1915), Chileens generaal, werd in 1971 door president Allende tot bevelhebber van het in Santiago gestationeerde Tweede Leger benoemd en in aug. 1973, in een ernstige crisisperiode, tot opperbevelhebber van het leger. Op 11 sept. 1973 maakte een door Pinochet geleide bloedige staatsgreep een einde aan Allendes socialistische bewind. Pinochet werd leider van een junta, die zich ten doel stelde de resultaten van Allendes beleid teniet te doen.
Op 1 juli 1974 werd Pinochet president van Chili. Op 11 sept. 1980 werd via een volksstemming een nieuwe grondwet aangenomen, die de institutionalisering van het dictatoriale regime betekende en het presidentschap van Pinochet tot ten minste 1989 verlengde. Tijdens het grondwettelijk vereiste referendum op 5 okt. 1988 stemde een meerderheid van de kiezers tegen Pinochet, die door de junta was voorgesteld als enige presidentskandidaat. Democratische verkiezingen in dec. 1989 brachten de burger Patricio Aylwin het presidentschap.
Na zijn aftreden als president op 11 maart 1990 bleef Pinochet opperbevelhebber van de strijdkrachten en werd hij tevens 'senator voor het leven'.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer