WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De Aziatische spreeuw

Orde : Passeriformes - familie : Sturnidae - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. Aziatische spreeuwen zijn leden van de familie der Sturnidae of spreeuwen, zwaar gebouwde vogels met stevige, gepunte snavels.
Deze lawaaierige, babbelzieke vogels zijn het bekendst om hun imitaties en hun vermogen om het geluid van anderen na te bootsen. Wat het imiteren van de menselijke spraak betreft is de grote beo een ware kampioen. De verschillende soorten spreeuwen eten en slapen meestal in groepen en men treft ze in grote delen van AziŽ aan, de gewone spreeuw zelfs tot in Frankrijk en GeorgiŽ.
Als de grote beo niet in zijn bos- en heuvelrijke leefgebied aan het vliegen is, zit hij in de bomen en beweegt zich van tak naar tak met een reeks zijwaartse sprongetjes. Andere spreeuwsoorten leven in open, dunbebost of gecultiveerd gebied, tot in dorpen en steden toe. Deze bewegen zich met een vlot loopje over de grond. Spreeuwen blijven levenslang bij elkaar en sommige paren isoleren zich en schermen hun broedterritorium af. Nestelende spreeuwen blijven liever ver van andere spreeuwen vandaan en bouwen hun nesten soms op een kilometer van elkaar.
Als de paartijd aanbreekt laat het vrouwtje dat aan het mannetje weten door haar staart heel snel op en neer te bewegen. Ze zoeken een holte in een boom uit, op drie tot soms meer dan twaalf meter boven de grond, met een kleine ingang. Ze vullen de holte met twijgjes, bladeren en veren, waarna het vrouwtje twee tot drie bruingespikkelde eitjes met een lichte, groenblauwe kleur legt. Hoewel beide vogels op de eitjes zitten, broedt het vrouwtje vaker dan het mannetje. Beide ouders voeden de jonge vogels, die het nest na ongeveer een maand verlaten.
In het noordoosten van India wordt op de grote beo gejaagd voor voedsel. Ook verlies van leefgebied door het kappen van bos maakt hem kwetsbaar. Maar wat hem het meest bedreigt, is zijn imitatietalent. Door zijn imitatie van de menselijke stem zijn een aantal ondersoorten erg in trek als sprekend huisdier, meer nog dan sommige papegaaiensoorten. Ook op de ernstig bedreigde Balispreeuw wordt illegaal jacht gemaakt voor vogelkooien. In 1999 waren er in het wild nog maar twaalf van over.
Aziatische spreeuwen eten voornamelijk bessen, zaden en rijpe vruchten, met name vijgen. Als de vogel eet en poept, laat hij een aantal zaden van de vruchten en bessen vallen, waardoor hij ook zorg draagt voor de verspreiding van bomen en struiken en voor het behoud van het woud. Hij eet niet alleen fruit, maar drinkt ook nectar uit bloemen en verorbert soms insecten, die hij met zijn snavel van het gebladerte pikt. Ook is hij dol op gevleugelde termieten, die hij in het voorbij vliegen uit de lucht plukt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer