WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Aziatische zwarte beer
Groep : op het land levende zoogdieren

Hij lijkt lief en knuffelbaar, maar de Aziatische zwarte beer kan angstaanjagend agressief worden, vooral wanneer hij schrikt. Hij bewoont tropische regenwouden en bladverliezende eikenbossen, vooral in heuvelachtig en bergachtig landschap. Buiten de paartijd komen volwassen beren zelden bij elkaar. Als er één in het leefgebied van een ander naar voedsel zoekt, wordt hij snel verjaagd. Deze intelligente beer wordt vaak gevreesd en opgejaagd door mensen en geniet weinig bescherming.
Hij is niet kieskeurig met eten. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit fruit, bamboescheuten, bladeren, zaden en grassen, maar ook honing en insecten versmaadt hij niet. In de herfst slaat de beer vetreserves op voor de winter door zich vol te proppen met eikels, beukennoten en andere noten. Deze beer eet ook vlees, en in India en Tibet doodt hij soms schapen en geiten. Met zijn gemiddelde grootte voor een beer, is hij in staat grote dieren te grijpen zoals buffels. Hij doodt ze door hun nek te breken.
Goed kunnen klimmen is zeer belangrijk voor de overleving van de Aziatische zwarte beer. Hierdoor kan hij buiten bereik blijven van roofdieren zoals tijgers en wolven. De helft van de uren die hij wakker is brengt hij door in de boomtoppen waar hij kan reiken naar energierijk voedsel zoals fruit en noten die te hoog hangen voor de wilde varkens, bruine beren en andere concurrenten. In warmere delen van zijn leefgebied is de zwarte beer het hele jaar door actief, maar in koudere gebieden trekt hij zich terug in een holle boom, hol of grot om te overwinteren. Tijdens zijn winterslaap werkt het lijf van de beer maar deels op zijn normale niveau, en schommelt zijn temperatuur tussen de drie en de zeven graden Celsius. In slapende toestand krijgt de beer de benodigde energie door zijn vetreserves af te breken.
De paartijd zorgt voor zeldzaam contact tussen volwassen beren. Tijdens de hofmakerij houden mannetjes en vrouwtjes schijngevechten en maken ze vreemde klokkende geluiden. Na het paren gaat het mannetje weg. Het vrouwtje werpt in haar winterhol als ze een winterslaap houdt of in een speciaal gemaakt geboortehol. De jongen blijven ongeveer twee jaar bij hun moeder. Wanneer ze klaar zijn om op hun eigen benen te staan, jaagt de moeder ze gewoonlijk weg.
In veel delen van Azië is er groot verlies aan leefgebied omdat het land gebruikt wordt voor landbouw, houtplantages en bewoning. Daardoor wordt het moeilijker voor de beer om eten te vinden en neemt hij zijn toevlucht tot het roven van maïsoogsten, vee en het eten van de bast van plantagebomen. Vele worden dan ook gedood door boze boeren. Duizenden andere beren worden elk jaar gedood om hun lichaamsdelen, zoals de galblaas, die hoog aangeschreven staat in traditionele Chinese medicijnen, en de poten, die een delicatesse zijn in sommige Aziatische landen. Er bestaat in de meeste delen van zijn leefgebied helaas geen wettelijke bescherming.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer