W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Balsemwormkruid

Chrysanthemum majus.

Het balsemwormkruid komt uit Voor-Azi� en is een overblijvende plant die in onze tuinen goed overwintert. De bladeren worden bijzonder groot wanneer de grote, vertakte bloemstengel wordt afgesneden. De plant laat zich gemakkelijk vermenigvuldigen wanneer in het voor- of najaar de grootste wortelstronken worden gesplitst. De onderste, langgesteelde bladeren worden geoogst door de bladstengels af te snijden waarna de bladschijven bij een matige temperatuur op een luchtig plekje worden gedroogd. De gedroogde, fijngewreven of geplette bladeren worden dan in goed gesloten blikken of potten bewaard. Vanwege het krachtige aroma dient dit kruid slechts in kleine hoeveelheden te worden gebruikt. Voor keukengebruik worden de grote, vliezige en aangenaam naar menthol geurende bladeren gebruikt die vers of gedroogd in soepen, salades, vullingen voor het vlees, gevogelte en wildbraad worden gedaan. Bijzonder geschikt is balsemwormkruid voor kalfsvlees, maar ook voor pannekoeken. Hoe hoog deze plant vroeger in aanzien stond, blijkt uit verschillende benamingen waaronder hij bekend is. In de Verenigde Staten wordt hij bible-leaf genoemd, omdat de eerst kolonisten de lange bladeren als boekenlegger voor hun bijbels gebruikten. In Engeland wordt het bier met balsemwormkruid op smaak gebracht en daar komt dan de naam alecost vandaan. De Duitse naam Marienblatt is identiek aan het Engelse costmary.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google