WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De bandrob

De bandrob of Histriophoca fasciata. Grootte : mannetje lichaamslengte 1,8 tot 2 meter. Gewicht tot negentig kg. Wijfje kleiner. Uiterlijk : een kleine, donkerbruine zeehond, met een stompe neus en duidelijke, bandvormige, witte of romig-gele banden om de nek, de voorpoten, de flanken en het achterlijf. Wijfjes zijn wat lichter van kleur dan de mannetjes, terwijl de banden minder scherp zijn afgetekend.
Verspreidingsgebied : Noorden van de Grote Oceaan. Gevonden op het winterse zeeijs bij het eiland Sachalin (vooral in het noorden van de Straat van Tatar), Shantarskiy-eiland, het noorden van de Zee van Ochotsk, Kamtsjatka, het westen van de Beringzee en de poolkust van de Sowjet-Unie tot Ayon-eiland. Hij is ook bekend van St. Laurens-eiland, de Pribilow-eilanden, Kaap Prins van Wales, de Nortonbaai, zelden van de Aleoeten.
Hoewel het zeker geen zeldzaam dier is (zijn populatie wordt geschat op 20.000-50.000), en de jagers in het gehele verspreidingsgebied het wel zullen kennen, is van deze kleine, bruin-met-witte zeehond van de noordelijke drijvende ijsvelden van de Grote Oceaan maar weinig bekend. Men heeft waargenomen dat bandrobben vroeg in het voorjaar samen komen op het zeeijs dicht bij het land, waar hun jongen in maart of begin april worden geboren. Eind april en in mei verliezen de jongen hun donsachtige vacht, terwijl ze zelfstandig worden zodra het zeeijs zich verspreidt. Paring vindt in de zomer plaats in kleine groepen op de laatste resten van het pakijs. Het menu bestaat uit vis, pijlinktvis en schaaldieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer