WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De bankivahoen

Orde : Galliformes - familie : Phasianidae - geslacht : Gallus en soort : Gallus gallus. Het geslacht Gallus is een lid van de fazantenfamilie.
De bankivahoen is de stamvader van onze kippen. Om in het wild te overleven moest het ongelofelijk goed leren vliegen. Zodra er gevaar dreigt, vliegt het in spiralen omhoog, om door een gat in de boomkruinen te ontsnappen als rook in een schoorsteen. In de vrije natuur leven deze aasetende vogels in kleine groepen. Een haan is de baas en de beschermer van een troep hennen.
Een bankivahoen doet er alles aan om indruk op de vrouwtjes te maken. Na zonsopgang begint hij aan zijn ritueel door luid te kraaien. Zo waarschuwt hij andere hanen om uit de buurt te blijven. Later trekt hij de aandacht van vrouwelijke bewonderaars door lekkere hapjes van de grond te pikken en hoge kreten te slaken. Voor het paren benadert de haan een hen en toont hij haar de kleurige veren op zijn rug en schouders en in zijn waaiervormige staart. Vervolgens laat hij een vleugel zakken en walst hij om haar heen, terwijl hij met zijn poten in de grond krabt.
De bankivahoen is van nature een aaseter, maar beperkt er zich niet toe. Hij kan bijna overal voedsel vinden. Kieskeurig kunnen de hongerige vogels niet zijn. Als het moet, doorzoeken ze zelfs koeiendrek op insecten. Ze eten voornamelijk zaden en granen, maar scharrelen graag rond in rijst- en korenvelden, waar ze nerveus alles wat hen voor de bek komt oppikken. Afgevallen vruchten staan ook op het menu, net als insecten, eitjes en larven, en zelfs kleine reptielen.
De bankivahoen leidt een onzeker bestaan. Om het voortbestaan van de soort te verzekeren paart een haan het hele jaar door met zijn hennen. Van december tot mei ligt de productiviteit het hoogst. Na de bevruchting graaft de hen een kuil in de grond voor het nest. Soms nestelt ze op een boomstronk of in het verlaten nest van een andere vogel. Nadat ze de eieren heeft gelegd, gaat ze erop zitten om ze warm te houden en te beschermen. Na een paar weken komen de eieren uit. Het duurt drie dagen voordat de kuikens kunnen lopen en huppen en na twee weken beginnen ze te vliegen.
Bankivahoenders leven meestal in kleine groepen? Een haan verzamelt een stuk op zes hennen om zich heen. Het mannetje verdedigt zijn harem vol vuur. Als een ander mannetje het tegen hem wil opnemen, volgt er een verwoed gevecht, waarin de sporen aan de poten de meest geduchte wapens zijn. Voor de nacht kiest de haan een rustplaats voor zijn harem uit, meestal hoog in een boom of in een bamboebosje, als de hennen door het gebladerte maar aan het oog worden onttrokken. 's Morgens brengt hij hen naar een drinkplaats en houdt hij de omgeving goed in de gaten terwijl ze hun dorst lessen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer