WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Beermarter
Groep : op het land levende zoogdieren

De beermarter is één enkele soort binnen de subfamilie Paradoxurinae. Deze bevat ook verschillende soorten palmroller, waaronder de palmmarter. Aan zijn schommelende beerachtige gang en katachtige verschijning, heeft de beermarter zijn populaire bijnaam 'beerkat' te danken. Deze boombewoner gebruikt zijn ongelofelijk sterke, behendige staart als extra ledemaat bij het uitrusten of het zoeken naar voedsel.
Beermarters leven gewoonlijk alleen of in kleine groepen van volwassen dieren met hun jongen. Ze zijn voornamelijk 's nachts actief en brengen het grootste deel van hun kalme leventje langzaam bewegend door de bomen door. Voorzichtig beweegt hij zich van tak naar tak, gebruik makend van zijn staart. Wanneer hij rust, krult een slapende beermarter zich op en stopt zijn kop onder zijn lange, harige staart. Wanneer ze actief zijn, zijn ze lawaaierig en ze communiceren met elkaar met luid, hoogtonig gehuil, gejammer en raspend gegrom. Normaal zijn ze rustig en speels, maar ze kunnen agressief worden wanneer ze in een hoek worden gedreven. Dan sissen en grommen ze. De beermarter markeert zijn territorium door geursporen aan te brengen op takken. Van deze musk wordt gezegd dat het de geur van popcorn heeft.
Beermarters paren het hele jaar door, hoewel er vaak een geboortepiek is van januari tot maart. Paartjes paren in de bomen, waarbij ze voorzichtig aan een geschikte tak hangen. Het vrouwtje geeft met een speciale houding aan dat ze klaar is voor het paringsproces. Het vrouwtje werpt haar jongen vaak in een boomnest. De jongen worden blind geboren en openen hun ogen na ongeveer tien dagen. Ze worden de eerste zes tot acht weken van hun leven gezoogd, maar daarna begeven ze zich buiten het nest en eten vast voedsel. De jongen blijven ongeveer een jaar bij hun ouders.
Hoewel beermarters worden geclassificeerd als carnivoren of vleeseters, zorgt hun traagheid ervoor dat ze niet vaak achter levende prooien aan zitten. In plaats daarvan eten ze gevarieerd voedsel, met name fruit, vooral vijgen. Ook eten ze kuikens, eieren, aas, insecten, knaagdieren, hagedissen en bladeren. Hoewel ze zich het meest thuis voelen in de bomen, begeeft een aasetende beermarter zich soms op de bosbodem op zoek naar afgevallen fruit en bladeren. Soms duikt hij zelfs in het water, op zoek naar vis.
Hoewel hij niet ernstig bedreigd wordt, komt hij ook niet veelvuldig voor in zijn leefgebied. Wanneer hij de bomen verlaat loopt hij het risico om gepakt te worden door roofdieren. In veel landen wordt de beermarter ook bejaagd en gegeten door mensen, die hem als delicatesse beschouwen. Een ondersoort, die de Palawan-beermarter heet, is geclassificeerd als kwetsbaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer