WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Bennett's wallaby
Groep : op het land levende zoogdieren

De Bennett's wallaby behoort tot de familie Macropodidae, samen met de kangoeroes en de wallaroes. Met zijn sterke achterpoten springt deze minikangoeroe op zijn grote poten over de open grasvlakten en door de wouden aan de kust van AustraliŽ, waarbij hij met zijn lange staart het evenwicht bewaart. De Bennett's wallaby slaapt overdag, graast in de schemering en tijdens de nacht is hij meestal alleen. Tijdens de paartijd kunnen er schermutselingen plaatsvinden tussen de mannetjes.
Deze Australische buideldieren hebben geen partner voor lange tijd en blijven maar ťťn dag bij elkaar. Tijdens die dag paren ze, wat uitloopt op een heel korte zwangerschap. Na nog geen maand krijgt het vrouwtje al een klein, kaal embryo dat uit het geboortekanaal naar de buidel van de moeder kruipt. Zodra het daar zit zuigt het aan ťťn van de vier tepels en steekt het zijn kop pas na vijf maanden weer naar buiten. Na acht maanden is het te groot voor de buidel en blijft het nog een maand aan de zijde van zijn moeder voor het aan zijn solitaire leven begint.
Bennett's wallaby's kunnen vaak worden waargenomen in de eucalyptuswouden in het oostelijke en het zuidelijke deel van AustraliŽ. Deze dieren leven hoofdzakelijk solitair en gaan over het algemeen in de avond en tijdens de nacht grazen. Overdag zoeken ze een afgelegen, schaduwrijke plek op om daar te gaan slapen. Deze wallaby's gaan slechts sporadisch met andere leden van hun soort om, al zoeken ze heel af en toe ook in grotere groepen - van rond de dertig dieren en zonder duidelijke leider - naar voedsel. Individuele dieren stampen met hun sterke staart op de grond om de rest van de groep voor gevaar te waarschuwen.
Deze wallaby gaat 's avonds op zoek naar voedsel en graast vaak de hele nacht tot diep in de ochtend door. Ze geven de voorkeur aan grote, open vlakten omdat ze daar naderende roofdieren kunnen zien aankomen, al gaan ze ook wel bosrijk gebied in om malse bladeren te eten. Indien voorradig eten ze tevens planten zoals kruiden, evenals schors en takjes. In tijden van droogte halen deze wallaby's het benodigde vocht uit sappige plantenwortels.
Vanwege hun huid en hun vlees wordt er al duizenden jaren jacht op hen gemaakt. Ook nu worden er nog steeds wallabyhuiden ui Queensland en TasmaniŽ geŽxporteerd. Bovendien beschouwen veel boeren hen als ongedierte omdat ze het gras opeten op de grote lappen grond die bestemd zijn voor schapen en koeien. In grote delen van AustraliŽ is het ondertussen wettelijk verboden om wallaby's neer te schieten of te vangen, al mogen de boeren in TasmaniŽ hen doden als ze de gewassen vernielen. Door deze wetgeving nemen de populaties nu weer langzaam toe, al eist ook het kappen van wouden voor het bouwen van huizen en boerderijen zijn tol.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer