WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De berggorilla

Orde : Primaten - familie : Hominidae - geslacht : Gorilla en soort : Berggorilla. De berggorilla is één van de drie ondersoorten van de gorilla, samen met de westelijke en oostelijke laaglandgorilla's.
De grootste van alle primaten, de berggorilla, gebruikt zijn ontwikkelde schouderspieren om zijn enorme lichaam vooruit te brengen, lopend op voeten en knokkels. Hij brengt zijn dag door in kleine groepen en eet en slaapt op hoogtes van wel 3500 meter in de beboste berggebieden van zijn Afrikaanse leefgebied. Hij is verwant aan mensen en communiceert met verscheidene geluiden en gezichtsuitdrukkingen.
Het bouwen van een nest voor de nacht kost de gorilla nog geen vijf minuten. Het platform ligt in de vertakking van een boom, want hoewel deze aap zijn tijd voornamelijk doorbrengt op de grond, klimt hij regelmatig in de bomen. Het nest doet overdag dienst als bed, maar is ook handig als rustplaats na het eten. De berggorilla is niet echt territoriaal en groepsgebieden overlappen elkaar vaak. Omdat ze alleen korte stukjes afleggen binnen hun eigen territorium, komen de groepen elkaar zelden tegen en verlopen ontmoetingen vreedzaam.
Berggorilla's leven in groepen van zo'n dertig dieren, met een gemiddelde van zeventien dieren, geordend naar grootte, jarenlang geleid door een dominante mannetjeszilverrug (zo genoemd vanwege de zilverkleurige vacht op zijn rug). Dergelijke groepen kunnen één of twee bijna volwassen mannetjes hebben die zwartruggen worden genoemd, drie of meer vrouwtjes, plus jongere apen en kleintjes. Na het maren met de zilverrug (het enige mannetje dat paart) baart een vrouwtje één jong, dat zo'n vier jaar bij haar blijft. Tegen de tijd dat ze tien jaar oud zijn gaan vrouwtjes naar een andere groep of naar een alleenstaande zilverrug. Een mannetje dat niet vertrekt wanneer hij volwassen wordt, kan later groepsleider worden.
Meer dan 85 procent van het voedsel van de berggorilla's bestaat uit groene bladeren en andere planten. Deze dieren moeten enorme hoeveelheden eten om hun lichaamsgewicht te handhaven. Van heel vroeg in de ochtend tot ongeveer tien uur eten ze, waarbij ze vaak hoog in bomen klimmen. Na een rustpauze van zo'n vier uur, eten ze weer tot de avond door. Berggorilla's trekken zelden meer dan anderhalve kilometer per dag. Ze eten loten, scheuten en boombladeren, struiken en stengels en ook grassen en kruiden die groeien in gebieden waar licht door het kroondak van het bos komt. Ook wortels, schors, fruit, bloemen en larven staan op het menu.
Deze aap, geclassificeerd als beschermd door de IUCN, wordt extreem bedreigd door de vermindering van zijn leefgebied. Omdat hij zich langzaam voortplant is deze soort niet in staat om de aantallen weer op peil te brengen. Het instellen van wildreservaten, studie naar de soort, milieubehoud en voorlichting aan de lokale bevolking, blijven doorgaan.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer