WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De blauwgele ara

Orde : Psittaciformes - familie : Psittacidae - geslacht : Ara en soort Blauwgele ara. De blauwgele ara is lid van het ara-geslacht waartoe ook de rode ara behoort. Vaak zie je dat deze vogels ook samen eten en leven.
De blauwgele ara is één van de grootste vliegende papegaaien, en is vaak tegen de hemel van het regenwoud van de Amazone te zien, op zoek naar voedsel. Deze schitterend gekleurde vogels vullen het woud met kleurflitsen en luid gekrijs, terwijl ze in hoge bomen landen bij hun soortgenoten. Dit lid van de papegaaienfamilie is een bekend gezicht in de dierenwinkel en wordt bedreigd door illegale vangst.
Blauwgele ara's leven in paren die samenkomen om kleine troepen te vormen. Ze eten en slapen samen en vliegen 's morgens vroeg naar voedselplekken. Ze vliegen snel, gebruiken oppervlakkige vleugelslagen en kunnen een forse afstand reizen vanaf hun normale slaapplaats. Deze vogels nestelen het liefst bij overstroomde bossen of tussen hoge bomen aan de rand van rivieren, en bij moerassen die rond de broedtijd een overvloed aan rijp fruit en zaden hebben. Ze komen zelden voor in dichte bebossing. Het vliegen in troepen beschermt ze tegen hun belangrijkste vijanden, adelaars en valken, die ze tijdens de vlucht kunnen aanvallen.
Zoals de meeste leden van de papegaaienfamilie vormen blauwgele ara's gewoonlijk een paar voor het leven. Ze bouwen hun nesten in holen, hoog in een boomstam. Het vrouwtje legt één tot drie witte eieren die ze vier weken lang uitbroedt. Beide ouders verdedigen deze fel tegen roofdieren. Als de kuikens uitkomen zijn ze blind en hebben geen veren. In tijden van voedselschaarste brengen blauwgele ara's alleen hun sterkste kuiken groot : ze voeden het negentig dagen lang met uitgebraakt voedsel, en laten de andere jongen verhongeren. Ook als het jong kan vliegen, blijft het nog een paar maanden bij zijn ouders voordat het onafhankelijk is. Het verenkleed van de jonge vogel heeft dezelfde kleur als dat van zijn ouders.
De blauwgele ara eet fruit, bloemen, zaden en noten van specifieke soorten inheemse bomen en klimplanten uit het regenwoud. Zaden van de dolfijnenboom zijn daarbij favoriet. De ara grijpt met zijn klauwen stevig een tak vast en hupt op één poot over de takken om bij zijn voedsel te komen. Ook zijn gekromde snavel helpt daarbij een handje en is tevens een handig stuk gereedschap om voorover te kunnen buigen en stengels en fruit af te breken. Ara's eten regelmatig klei die rijk is aan zout en mineralen. Ze komen tesamen bij speciale 'lik-plaatsen' dicht bij rivieren. De klei helpt om gif in de zaden en planten die ze eten te neutraliseren.
De blauwgele ara komt nog steeds voor in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied, maar lijdt ernstig onder de vernietiging van zijn leefgebied, net als alle Zuid-Amerikaanse dieren uit het regenwoud. Voordat er een verbod kwam op het vangen van ara's voor de handel, werden er tot 1993 elk jaar duizenden gevangen en uitgevoerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer