WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De blauwpootrotspelikaan

Orde : Pelecaniformes - familie : Sulidae - geslacht : Sula en soort : Sula nebouxil. Er zijn zes soorten rotspelikanen.
De blauwpootrotspelikaan die we voor het gemak de blauwpoot noemen, is in de lucht aerodynamisch, maar onhandig op het land. Hij behoort tot de spectaculairste zeevogels ter wereld. Met zijn scherpe ogen zoekt hij twintig tot dertig meter boven de golven naar vis, waar hij vervolgens als een pijl bovenop duikt. Paartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Elk jaar wordt de band met rituele begroetingsceremoniŽn en grappige dansjes verstevigd.
Blauwpoten nestelen op de grond of op klippen. Ze broeden alleen wanneer er voldoende voedsel voorhanden is. De balts duurt enkele weken. Het mannetje vliegt regelmatig rond zijn nestelterritorium, waarbij hij bij het landen zijn felgekleurde poten aan het vrouwtje toont. Een ander onderdeel van de balts is een soort mars, waarbij hij zijn poten hoog optilt, zijn staart en borst opzet en met zijn snavel in de lucht wijst. Op het hoogtepunt van de show tillen het mannetje en het vrouwtje beurtelings hun poten op. Na de paring worden er maximaal drie eieren gelegd, hoewel ze zelden meer dan twee jongen grootbrengen. Tijdens het broeden beschermen de ouders de eieren met hun poten om ze warm te houden. De kuikens zijn eerst naakt en hulpeloos, maar krijgen na twee weken een witte donslaag. Beide ouders voorzien de jongen van halfverteerde vis.
De blauwpoot is de meestvoorkomende en onopvallendste soort binnen de rotspelikanenfamilie. Nog niet zo lang geleden werden blauwpoten sterk op de huid gezeten door de lokale bevolking. Men raapte de eieren, en doodde de kuikens en volwassen vogels om op te eten of om er visaas van te maken. Nu zijn de vogels in grote delen van hun leefgebied beschermd. Wetenschappers houden vooral de kolonies op de Galapagos-eilanden in de gaten. Het grootste gevaar voor deze rotspelikanen is het broeikaseffect.
Groepen van wel tweehonderd exemplaren zoeken in ondiepe wateren voor rotsige kusten naar scholen vis. Zodra ze hun prooi in het oog krijgen, laten de rotspelikanen zich met gedeeltelijk gesloten vleugels in het water plonzen. Een fractie voor ze het water raken, vouwen ze hun vleugels terug. Ze pakken de vis niet direct, maar duiken onder hem door om hem op de terugweg naar de oppervlakte te grijpen. De hele operatie is binnen een paar seconden afgerond.
Blauwpoten zijn zeer sociale vogels. Ze leven in kolonies van meer dan duizend exemplaren en communiceren met een hele reeks kreten en gebaren. Mannetjes bedienen zich van astmatisch aandoende fluitjes, terwijl vrouwtjes keelklanken en gesnater produceren. Onderzoek toont aan dat deze vogels in het oorverdovende lawaai van een kolonie het geluid van hun partner kunnen identificeren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer