WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Bonobo
Groep : op het land levende zoogdieren

De bonobo of dwergchimpansee behoort tot het geslacht Pan, uit de familie Pongidae. De sociale, gevoelige en speelse bonobo is niet graag alleen en is een stuk vreedzamer dan zijn nauwe verwant, de chimpansee. Omdat ze liever samenwerken dan vechten, slapen bonobo's in hechte groepen en gaan ze samen op zoek naar voedsel in het vochtige, laaggelegen regenwoud. Ze leven zich uit in vlooien, teder gedrag en seksuele activiteiten en sluiten vriendschappen voor het leven.
Voor de bonobo begint de dag hoog in de kroonlaag van zijn regenwoudwoning. Na een rustige nacht in heen bladernest van ineengevlochten takken gaat hij met de andere leden van de groep op zoek naar voedsel. Midden op de dag gaan ze ergens rustig zitten om elkaar te vlooien. De bonobo leeft in gemeenschappen van 40 tot 120 leden, verdeeld in kleinere eenheden van maximaal veertig. De mannetjes blijven meestal vanaf hun geboorte in dezelfde eenheid, maar de vrouwtjes wisselen geregeld van groep en gaan daarbij nieuwe banden aan met andere vrouwtjes. Bonobo's houden niet van ruzie en lossen onderlinge conflicten meestal op via seks, vlooien, omhelzen, wrijven en kussen.
Tijdens de paartijd biedt de mannetjesbonobo het vrouwtje geschenken aan en probeert haar met bronstig gedrag te imponeren. Weigert ze met hem te paren, dan berust hij minzaam in zijn nederlaag. Het vrouwtje kan met meerdere mannetjes paren en krijgt zo'n acht maanden later een jonge, dat ze hooguit vier en een half jaar zoogt. In die tijd beperkt ze zich tot het verzorgen en beschermen van het jong en wordt niet opnieuw zwanger. De eerste zes maanden van zijn leven klampt de zuigeling zich stevig vast aan de buik van zijn lopende moeder, daarna zit hij op de rug.
Deze aap eet vooral vruchten, bladeren, zaden en schors die hij in bomen en op de grond vindt, maar ook stengels, wortels, bloemen, paddestoelen, vogeleieren, het wit en de schil van citrusvruchten en soms een klein dier zoals en rups of worm. Hij eet vooral in de ochtend en 's middags, waarbij hij zich langzaam door de boomtoppen beweegt om samen met de groep tot op een kilometer afstand voedsel te zoeken. Als een aap een tak met vruchten vindt, gilt hij om het de andere te laten weten. Zit er geen voedsel in de bomen, dan daalt de groep af naar de grond, gaat in een rij achter elkaar lopen en graaft larven en wortels uit.
De bonobo staat geregistreerd als een bedreigde diersoort en volgens een recent rapport zijn er nog maar 100.000 in het wild over. Een belangrijke reden voor de neergang van deze zachtaardige aap is de aantasting van zijn leefgebied als gevolg van toenemende landbouw en houtkap. Momenteel tracht men het regenwoud waarin de bonobo leeft, te beschermen, en kolonies in andere gebieden uit te zetten.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer