WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Borstelegel
Groep : op het land levende zoogdieren

Er zijn 24 borstelegelsoorten die uniek zijn voor Madagaskar, en over miljoenen jaren geëvolueerd zijn waardoor ze zeer verschillen. De stekelige en agressieve borstelegel doet het goed op insecten in zijn leefgebied op het eiland Madagaskar, waar het de grootste insecteneter is. Met zijn krachtige, gespierde lijf, lange beweeglijke snuit en manen met stijve stekels, lijkt dit solitaire, primitieve dier een beetje op de egel. Hij brengt verscheidene maanden per jaar door in een hol waar hij een winterslaap houdt, om kostbare energie te sparen.
Een borstelegel voedt zich voornamelijk met aardwormen, larven en insecten zoals sprinkhanen. Ook houdt hij van vegetatie, fruit, kleine reptielen, amfibieën en zelfs kleine zoogdieren. In zijn nachtelijke speurtocht naar eten maakt dit dier uitstekend gebruik van zijn zeer gevoelige neus. De hongerige borstelegel wroet en snuffelt tussen het bosafval, bladeren en rommel, en graaft zijn prooi uit met zijn krachtige poten. Een lange, beweeglijke snuit en gevoelige snorharen komen ook goed van pas wanneer hij nauwe spleten in rotsen en houtblokken doorzoekt op een sappige larve of een insect.
De paartijd is de enige tijd dat volwassen borstelegels de andere sekse zonder vechten tolereren. Hun jongen worden in december en januari geboren. Een vrouwtje heeft gewoonlijk één nest per jaar, maar kan ook een tweede krijgen, wanneer de eerste jongen onmiddellijk na de geboorte doodgaan. Ze heeft minstens twaalf tepels, en kan wel 32 jongen tegelijk werpen, wat haar één van de meest vruchtbare zoogdieren maakt. De moeder zoogt haar jongen de eerste vier weken. De jongen zoeken eten met hun moeder; ze volgen haar in een rechte lijn.
Dit solitair dier verdedigt zich fel wanneer hij bedreigd wordt. Honden en andere carnivoren zijn roofdieren van de borstelegel, en mensen jagen op hen vanwege hun vette vlees. De borstelegel schreeuwt en sist, zet zijn lange stekelharen in zijn nek en op zijn rug rechtop en stampt met zijn kleine voorpoten. Ook springt hij naar zijn vijand, die hij bijt naar willekeur. De borstelegel kan op bijna elk terrein leven, zoals zwemmend in rijstvelden of klimmend op steile rotsen.
In tegenstelling tot vele andere soorten die uniek zijn voor Madagascar wordt de borstelegelpopulatie niet bedreigd. Dit komt omdat hij in een verscheidenheid aan leefgebieden kan wonen en zich goed heeft aangepast aan zijn veranderende omgeving. Ook heeft hij weinig vijanden, behalve de mens. De ratten die geïntroduceerd zijn op het eiland vormen echter een kleine bedreiging, omdat ze met de borstelegels concurreren om het voedsel op de vuilnisbelten van het eiland.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer