WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Boshond
Groep : op het land levende zoogdieren

De boshond is het enig overgebleven lid van zijn geslacht, de Speothos. Het enige lid van de hondenfamilie dat zwemvliezen heeft, leidt een sociaal leven en slaapt opgerold tegen zijn familieleden aan in een 'slaaphoop'. De boshond is vrij onbekend en wordt zelden waargenomen. Een troep boshonden loop altijd achter elkaar door het bos - het oudste vrouwtje loopt voorop en de mannetjes hobbelen er achteraan.
De meeste informatie over de voortplantingsgewoonten van de boshond komt van waarnemingen van dieren in gevangenschap. Van het vrouwtje is bekend dat ze een aantal keer tijdens de paartijd loops wordt. Ze kan waarschijnlijk haar loopsheid onderdrukken, afhankelijk van haar plaats in de troep. Dit ervaart ze pas nadat ze met tien maanden oud voor het eerst met een mannetje heeft gepaard. Het paren vindt het hele jaar door plaats, met een periode van 238 dagen tussen de worpen. De puppy's blijven veilig in het hol en zogen bij hun moeder, terwijl de mannetjes op jacht gaan naar eten.
Boshonden leven in familietroepen van ongeveer tien honden. Ze maken hun holen in de grond of in holle boomstammen. Groepsleden kunnen zonder vechten vreedzaam dicht op elkaar leven. Dit zou kunnen zijn omdat sommige honden dominanter zijn, zodat de andere dieren weten wat hun plaats in de hiŽrarchie is. Ze markeren hun territorium met urine en laten hun geur achter op voorwerpen rondom de grens. Ze rusten tijdens de nacht en zijn overdag actief, waarbij ze rondtrekken in meutes. Het zijn goede zwemmers en ze kunnen zelfs onder water duiken.
Knaagdieren staan bovenaan het menu van de boshond. Door als groep samen te werken, kunnen de relatief kleine boshonden prooien vangen die veel groter zijn dan zichzelf, zoals de capibara. Dit is het grootste knaagdier ter wereld. Het is ook bekend dat ze nandoes vangen, struisvogelachtige vogels van anderhalve meter lang en 25 kilo zwaar. De boshond gebruikt zijn tanden om zijn slachtoffer bij de nek te grijpen. Hij is een vasthoudende jager en zwemt zelfs achter prooi aan die hij het water in jaagt.
Er is weinig bekend over de populatie van de boshond en de status van het dier in het wild. Hij lijkt in het hele gebied voor te komen, maar wel in kleine aantallen. Zijn vijanden zijn grote katten, zoals de jaguar en de poema, en ook de jacht kan gevaar betekenen. Verwoesting van hun leefgebied is eveneens bedreigend, omdat de bossen waarin de boshond leeft, gekapt worden om meer land vrij te maken voor bebouwing en nederzettingen. In ArgentiniŽ werd de boshond in 1983 bedreigd verklaard.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer