WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Brilbeer
Groep : op het land levende zoogdieren

De brilbeer is één van de acht soorten van de Ursidae, maar is de enige vertegenwoordiger van zijn geslacht, de Tremarctos. Als de brilbeer, met zijn witomrande ogen in het verder zwarte gezicht, vanuit een zwaar met fruit beladen boom naar beneden kijkt, is het net alsof hij een bril draagt. Dit is de enige beer in Zuid-Amerika en hij wordt steeds meer bedreigd door de jacht en door het verlies van leefgebied in zijn thuis, de Andes.
De brilbeer woont in het Andesgebergte op een hoogte van zo'n 500 tot 4750 meter, bijna de sneeuwgrens, bij voorkeur in de vochtige nevel- en regenwouden. Hij zwerft ook wel over de hooggelegen graslanden, de steppen en in de dichte begroeiing langs de kust. Meestal zit hij in een boom of klautert hij langs een stam omhoog om bij voedsel te komen. Soms klimt hij op zoek naar fruit wel vijftien meter hoog. Hij is vooral een nachtdier en slaapt overdag veelal, waarbij hij zich oprolt in een hol, onder een paar grote boomwortels of in een nest van takken in de vork van een boom. Hij markeert de bomen op de routes waar veel fruit te vinden is, niet alleen om zijn territorium af te bakenen maar ook om volgend jaar makkelijker voedsel te kunnen vinden.
Brilberen zijn, en dat is uniek voor beren, grotendeels vegetariër. Ze hebben grote, platte kiezen ontwikkeld voor hun favoriete voedsel : rijpe vruchten en bessen. Soms gaan ze zelfs een paar dagen op een speciale, van takken gemaakte verhoging in de vork van een boom zitten wachten tot het fruit rijp is. Ook klimmen ze in grote cactussen om bij de vruchten bovenaan te kunnen. Bij gebrek aan fruit ontdoen ze bromelia's, die op de grond en hoog in de bomen van het vochtige woud groeien, van hun buitenbladeren. Zo'n vier procent van hun voedsel bestaat uit kleine dieren zoals insecten en knaagdieren, en soms een hert of luiaard. Ze eten meer vlees naarmate er minder plantaardig voedsel is.
Over het voortplantingsgedrag van de brilbeer in het wild is weinig bekend. Er zijn echter verschillen tot twee maanden vastgesteld in de draagtijd, wat erop duidt dat het vrouwtje, net als bij veel zoogdieren, de geboorte kan uitstellen om haar jongen de beste kans te geven op overleven. De geboorte vindt meestal een paar maanden voor het regenseizoen plaats, zodat het spenen samenvalt met het rijpen van het fruit. Het vrouwtje krijgt één tot drie jongen, die ze zoogt. Vanaf de vijfde maand voert ze haar jongen verder van het nest om naar bromelia's te zoeken, die voor voldoende voedsel zorgen. Vijanden zijn poema's en jaguars.
De brilbeer wordt vooral bedreigd door de aantasting van zijn leefgebied en door de jacht. De wouden en graslanden waar hij woont zijn de meest bedreigde leefgebieden ter wereld.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer