WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De bruine hyena

Orde : Carnivora - familie : Hyanidae - geslacht : Parahyaena en soort : Parahyaena brunnea. Deze familie bestaat uit vier soorten, inheems in Afrika of Zuidwest-AziŽ en het zuiden van Centraal-AziŽ.
Met zijn lange, ruige vacht, enorme kaken en doordringende kreten maakt de hyena een dreigende indruk. Deze carnivoor jaagt echter niet graag en niet goed, hij heeft liever de resten van wat actievere jagers achterlaten. Bruine hyena's leven in clans, hebben een complex sociaal leven en vormen hechte paren.
Hoewel een bruine hyena veel tijd alleen doorbrengt, behoort hij meestal tot een groep, bestaande uit een volwassen paartje met jongen of soms uit verschillende volwassen dieren met hun jongen. Elke groep wordt geleid door een dominant mannetje en vrouwtje die vaak hun sociale positie doen gelden door in de nek van andere te bijten. Overhoudt houdt hij zich schuil onder vegetatie of in een hol of grot. Hoewel hij zijn eigen hol kan graven, neemt hij vaak een verlaten hol van een aardvarken in bezit. 's Nachts gaat de hyena op zoek naar voedsel, waarbij hij regelmatig stopt om zijn afscheidingsproducten af te zetten die geurvlaggen worden genoemd. Er kunnen wel 15.000 geurvlaggen in het territorium van een groep zijn, die vermoedelijk informatie overbrengen over voedselvindplaatsen. Als twee leden van dezelfde groep elkaar tegenkomen, begroeten ze elkaar door elkaars kop, nek en achterlijf te besnuffelen. Als twee vreemden elkaar tegenkomen, zetten ze agressief hun manen op en stoten luide, dreigende kreten uit.
Gewoonlijk paren alle volwassen vrouwtjes in een groep met het dominante mannetje, maar soms paren ze ook met een ander mannetje in de groep. Een vrouwtje werpt en brengt haar jongen groot in een kraamhol dat zij en andere vrouwtjes van de groep soms jarenlang gebruiken. Dit hol kan een gat in de grond zijn met een smalle ingang of een deel van een grot. De jongen blijven de eerste drie maanden in het hol en leven van hun moeders melk, maar daarna gaan ze naar buiten en beginnen ze ook vast voedsel te eten. Als ze tien maanden oud zijn gaan de jongen zelf voedsel zoeken, maar ze zijn pas volledig gespeend als ze 12 tot 14 maanden zijn.
Op zijn nachtelijke voedselronde volgt een bruine hyena jachtsporen die door alle leden van de groep worden gebruikt en hij kan wel 54 kilometer afleggen. Hoewel hij in staat is kleine dieren zoals vossen en springhazen te vangen, voedt hij zich liever met karkassen van grotere dieren die zijn achtergelaten door efficiŽntere jagers, zoals leeuwen. Met zijn krachtige kaken en tanden en zijn spijsverteringsstelsel kan dit dier botten verbrijzelen en uitzuigen en het vlees eten van grote dieren zoals zebra's.
Het is moeilijk om de status van dit ongrijpbare dier nauwkeurig te bepalen, maar de totale populatie wordt geschat op minder dan tienduizend.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer