WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De bruine kiwi

Orde : Struthioniformes - familie : Apterygidae - geslacht : Apteryx en soort : Apteryx australis. De bruine of gewone kiwi heeft twee op elkaar lijkende verwanten die ook als kwetsbaar te boek staan, de kleine grijze kiwi en de grote grijze kiwi.
De bruine kiwi, een levend overblijfsel dat zich miljoenen jaren geleden ontwikkelde, is even groot als een kip en legt eieren die bijna net zo groot zijn als die van een struisvogel. De kiwi is vrijwel blind en gebruikt, naast zijn scherpe gehoor- en reukvermogen, zijn gevoelige snorharen om zijn weg te vinden. Dit schuwe nachtdier komt alleen in Nieuw-Zeeland voor, kan niet vliegen en rust overdag uit in een ondergronds hol. Zijn wijde verenkleed lijkt op een vacht.
Kiwi's blijven hun hele leven bij elkaar en delen hetzelfde hol. In de lente maakt het mannetje de broedkamer klaar door deze met mos en gras te bekleden. Voor kiwi's zijn geluiden en geuren veel belangrijker dan visuele signalen. Een baltsend paar fluit duetten, bromt en sist opgewonden, laat sterk ruikende uitwerpselen achter, springt op en jaagt elkaar na in rondjes.
Het vrouwtje legt meestal één ei en soms 25 tot 30 dagen later een tweede. Deze zijn enorm groot en vertegenwoordigen zo'n twintig procent van haar totaal lichaamsgewicht. Eerst bebroedt het mannetje de eieren, terwijl het uitgeputte vrouwtje in een nabijgelegen hol slaapt. Het broeden duurt zo'n negentig dagen. Na twee tot drie weken zijn de jongen geheel onafhankelijk en slapen ze in andere holen.
Ongeveer een half uur na zonsondergang komt de kiwi uit zijn hol te voorschijn en begint rond te schuifelen over de grond op zoek naar voedsel. Hij beweegt langzaam maar zeker, zelfs door de dichte vegetatie. Deze vogel waagt zich zelden ver in open gebied en rent naar beschutting zodra hij gevaar bemerkt. Met regelmatige intervallen uit hij verdragende kreten en fluit hij om het eigendomsrecht van zijn territorium te melden. Soms breken er gevechten uit waarbij de kiwi's naar elkaar grommen en met hun snavels klepperen.
Kiwi's zoeken zorgvuldig de bosbodem af op alles wat eerbaar is, zoals ongewervelde dieren, gevallen zaden, verse blaadjes en bessen. Hun voedsel bestaat echter voornamelijk uit de vele kleine dieren die in de bodem en op het bladerafval leven, zoals duizendpoten, aardwormen, larven, krekels en spinnen. De vogel spoort zijn prooi op via zijn uiterst scherpe reukvermogen.
Naar schatting leefden er 1200 jaar geleden zo'n twaalf miljoen kiwi's van allerlei soort zonder inheemse vijanden in Nieuw-Zeeland. Nu zijn dat er nog zo'n 70.000. De Maori's en Europese kolonisten brandden hele stukken regenwoud plat om er dorpen te bouwen. De vogel moest daardoor uitwijken naar struikgewas en ruig grasland, waar minder eten is en de jongen moeilijker overleven. De bruine kiwi is nu beschermd, al neemt zijn leefgebied nog steeds af.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer