WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De bruine pelikaan

Het geslacht Pelecanus telt zeven soorten. Orde : Pelecaniformes - familie : Pelecanidae en soort : Pelecanus occidentalis.
De bruine pelikaan laat zich vanuit de lucht voorover in het water vallen om nietsvermoedende prooi op te pikken. Deze sierlijke vlieger heeft een vistechniek die uniek is onder pelikanen. Hij is vaak te vinden in vissersplaatsjes in het zuiden van de Verenigde Staten, restjes vis bij elkaar scharrelend.
Bruine pelikanen zijn sociale vogels die bijna het hele jaar in kolonies leven. Ze ogen zwaar, maar zijn in de lucht bijzonder sierlijk. Met langzame, ritmische vleugelslagen winnen ze moeiteloos vaart. Groepen pelikanen vliegen achter elkaar om de windweerstand te verminderen. Ze volgen een rechte koers langs de kust en maken voor het landen wijde cirkels of zigzagbewegingen. Vaak vliegen ze slechts zestig cm boven het water om te profiteren van de opstijgende luchtstroming. Bruine pelikanen verblijven het liefst in inhammen met zou water. Ze brengen de dag grotendeels door met slapen, baden en veren gladstrijken, vaak op hete, onbeschutte plaatsen. Ze reguleren hun lichaamstemperatuur door hun keelzak (onder de snavel) te strekken om de aderen te verkoelen.
Hoewel de bruine pelikaan wereldwijd niet wordt bedreigd, zijn de populaties gekrompen. Belangrijkste oorzaak zijn menselijke activiteiten, met name landbouwontwikkelingen. Rond 1970 werd de bruine pelikaan in de Verenigde Staten tot bedreigde soort verklaard en in 1972 werd het gebruik van DDT verboden en dat van andere pesticiden beperkt. Naarmate de vervuiling verminderde, nam het aantal pelikanen weer toe.
De bruine pelikaan eet per dag ongeveer 1,8 kilo vis. Hij heeft uitstekende ogen en vist op een spectaculaire manier : met zijn kop naar voren duikt hij in te water en gebruikt zijn vleugels om zijn koers op het laatste moment aan te passen. Een luchtlaag onder zijn huid vangt de klap op. Terwijl de vogel het water raakt, vouwt hij zijn vleugels en poten naar achteren, opent zijn bek en schept de prooi waarop hij het heeft voorzien in zijn keelzak. Vervolgens komt hij naar boven, laat het water uit zijn keelzak lopen, draait de vis dan om en slikt hem met de kop naar voren door. Volwassen vogels duiken steiler dan jonge vogels en hebben vaker succes.
Pelikanen nestelen in grote, luidruchtige kolonies. Er moet op een broedplaats voldoende voedsel aanwezig zijn en het moet beschermd zijn tegen belagers, zoals wasberen en andere eier- en kuikendieven. Veel kolonies nestelen dan ook op eilandjes voor de kust. Het vrouwtje legt doorgaans twee witte eieren, die het mannetje en het vrouwtje beurtelings bebroeden. Na 30 tot 36 dagen komen de kale jongen uit. De ouders voeren ze een soort half verteerde vissoep.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer