WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : AmfibieŽn en reptielen
 

De brulkikker

Orde : Anura - geslacht : Ranidae - familie : Rana en soort : Rana catesbeiana. De brulkikker behoort tot de Anura-orde, die meer dan vierduizend soorten bevat, waaronder alle andere kikkers en padden.
De brulkikker, de grootste kikker van het Noord-Amerikaanse continent, is met zijn groenbruine kleur goed gecamoufleerd in zijn moerassige omgeving. Dit amfibie brengt de meeste tijd door in het water, waar hij overwintert, zich voortplant en op voedsel jaagt. Hij heeft een enorme eetlust, en de grootte van zijn prooi wordt enkel beperkt door de omvang van de opengesperde bek van de kikker.
Dit echte waterdier bevindt zich altijd in de buurt van een permanente, traag bewegende waterbron, zoals een meer, moeras of waterbekken. voor zijn beschutting geeft hij de voorkeur aan dichte begroeiing in diep of ondiep water. De brulkikker kan zich amper verdedigen en is dus van zijn camouflage afhankelijk om niet te worden gepakt. Alternatief : voor het gevaar wegspringen, en dus springt hij bij het minste gevaar uit zijn schuilplaats het water in. Hij kan heel lang onder water blijven, waarbij hij zich in de modder ingraaft tot het gevaar geweken is. Tegen de winter kruipt hij in een holletje in de modder en begint aan een winterslaap tot het weer lente wordt.
De brulkikker komt veel voor en neemt in aantal toe. Vervuiling en afwatering van waterrijk gebied leiden echter tot verlies aan leefgebied en dit treft alle kikkersoorten. Op Rhode Island, waar veel jacht op hem werd gemaakt door mensen die kikkerpootjes als voedsel verkopen, is hij nu wettelijk beschermd.
Deze vraatzuchtige carnivoor eet bijna elk levend dier dat in zijn mond past. Omdat hij niet kan kauwen, slikt hij zijn prooi in zijn geheel door en duurt het verteringsproces lang. Hij is geen actieve jager en laat zijn prooi liefst in een hinderlaag lopen. Als een dier dichtbij genoeg is, schiet de lange, plakkerige tong van de brulkikker naar buiten en wikkelt zich om het insect, de worm of het schaaldier. Soms stormt hij met open bek naar voren om de prooi met zijn kaken te grijpen. Zelfs kleine zoogdieren, vogels, slangen en kikkers (waaronder andere brulkikkers) vormen een doelwit voor deze weinig kieskeurige eter. Tijdens zijn winterslaap overleeft de brulkikker op de vetreserves die hij heeft opgebouwd.
Na de winterslaap begint het paarseizoen. 's Avonds brengen de mannetjes een enorm gekwaak ten gehore om de vrouwtjes naar hun paarterritorium in een groot, afgeschermd deel van het water te lokken. Zodra het vrouwtje klaar is om kuit te schieten gaat ze naar het mannetje. Hij klimt op haar rug, waarbij hij zich met de ruwe zoolkussentjes van zijn voorpoten vasthoudt, en bevrucht haar eitjes in het water. De dunne laag met wel 20.000 eitjes hecht zich aan de plantengroei in het water. Na vier tot twintig dagen komen de kikkervisjes uit en ťťn tot drie jaar later begint hun metamorfose tot volwassen dier.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer