WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De buizerd

Orde : Falconiformes - familie : Accipitridae - geslacht : Buteo en soort : Buteo buteo. De familie van de haviken en adelaars omvat 64 geslachten.
De buizerd is een ware meester in de lucht en door zijn vliegvaardigheid kan hij de opstijgende warme luchtstromen gebruiken om zonder veel inspanning te zweven en hoog te vliegen. Tijdens de paartijd ziet zijn gedans in de lucht er werkelijk fantastisch uit. De buizerd, een zich goed aanpassende roofvogel, kan in verschillende leefgebieden overleven en is wat eten betreft weinig kieskeurig, zodat hij al het voedsel dat voorhanden is kan gebruiken.
Veel populaties van de buizerd trekken niet. Die van Noord-Amerika en AziŽ hebben echter een andere levensstijl en vliegen voor de winter naar warmere klimaten. Terwijl ze vaak naar Zuid-Afrika of India en Zuidoost-AziŽ vliegen, keren ze in de lente terug naar dezelfde broedgebieden. Een buizerd heeft voldoende open land nodig waarboven hij kan jagen, met uitlopers van hoge bomen of steile rotsen waar hij op kan uitrusten en nestelen of die als uitkijkpost kunnen dienen. Ook bosranden en open plekken, bebouwd land en heiden worden gebruikt. Als er eenmaal een broedgebied is gekozen beschermt de buizerd dat fel.
In de lente leeft een buizerdpaar zich uit in de lucht met fraaie baltsvluchten. Al zwevend houden ze hun vleugels in een V-vorm terwijl ze in een kalme spiraal opstijgen.
Voor het eieren leggen zijn beide vogels betrokken bij het bouwen van een nest, hoewel paren die levenslang bij elkaar blijven soms ook een nest van het jaar ervoor gebruiken. Het nest wordt met groen bekleed, voor er elke drie dagen een ei wordt gelegd. Deze worden meestal door het vrouwtje bebroed en de jongen komen om de twee dagen uit. De eerste week verlaat het vrouwtje haar jongen niet en het mannetje brengt hen voedsel. Later delen de ouders de jaagplichten. De jongen verlaten na 50 tot 55 dagen het nest, maar zijn pas met vier maanden zelfstandig.
De buizerd jaagt alleen. Hij eet graag vlees en kan prooi ter grootte van een konijn of jonge haas vangen, doden en dragen. Deze twee zoogdieren komen veel voor in het dieet van de buizerd, maar de meest voorkomende prooi bestaat uit knaagdieren. AmfibieŽn, reptielen en ongewervelde dieren zoals wormen en insecten vormen ook een doelwit. Vogels zijn minder belangrijk, behalve op plaatsen zoals de New Forest in het Verenigd Koninkrijk, waar het merendeel van zijn zomerse dieet uit jonge en pas uitgevlogen vogels bestaat en op andere momenten uit vogels ter grootte van een kraai. De buizerd kent verschillende methoden om een maaltje te verschalken : op een uitkijkpost gaan staan, over open land zweven, en op de grond staan of lopen om op insecten of andere ongewervelde dieren te jagen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer