WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De bultrug

De bultrug (het enige lid van het geslacht Megaptera) behoort tot de Balaenopteridae of vinvis-familie, die wordt gekenmerkt door lange, evenwijdige keelgroeven. Order : Cetacea - soort : Megaptera novaengliae.
De indrukwekkende bultrug is zowel een mysterie als een bron van fascinatie. Zijn spectaculaire afmetingen en acrobatisch gedrag maken hem populair bij walviswaarnemers, terwijl wetenschappers steeds meer aanwijzingen proberen te vinden voor de geheimen van zijn gedrag en levensstijl. Zo begrijpt met niet volledig waarom dit dier elk jaar de halve aardbol afreist, of het maandenlang  zonder eten stelt. Ook weet niemand waarom de mannetjes bultruggen zulke ingewikkelde en betoverende liederen zingen, laat staan wat die betekenen.
Ondanks hun enorme omvang zijn bultruggen  actiever en acrobatischer dan andere walvissen en kan men ze vaak uit het water zien springen of op hun rug zien zwemmen, met hun reusachtige vinnen in de lucht of op het water slaand. Bultruggen verplaatsen zich in grote scholen en zijn zeer nieuwsgierig : ze zwemmen vaak dicht bij schepen, gewoon om ze even te bekijken.
Het zijn luidruchtige dieren die complexe liederen zingen, maar alleen de mannetjes lijken, met name in hun paaigebied, liederen te produceren die op elkaar zijn afgestemd. Ze zingen met hun kop naar beneden en hun staart naar boven en kunnen tot op 32 km afstand worden gehoord. Men vermoedt dat ze zingen om vrouwtjes aan te trekken of andere mannetjes te intimideren. Een lied kan dertig minuten duren en wordt meer dan 24 uur achter elkaar herhaald. De liederen ontwikkelen zich. Wetenschappers weten niet hoe bultruggen deze geluiden voortbrengen, aangezien ze geen stembanden hebben.
De bultrug zwemt met opengesperde bek door opeengepakte scholen krill en vis en neemt er duizenden tegelijk op. Dan sluit hij zijn bek en duwt zijn tong tegen zijn verhemelte, waardoor het water tussen de baleinen door naar buiten wordt geperst en het voedsel achterblijft. Soms werken bultruggen samen om vissen bijeen te drijven. Ze omsingelen een school en slaan met hun staartvinnen op het water, waarna ze er met open bek in duiken.
Bultruggen paren en bevallen in tropische zeeŽn. Ze leggen ruim achtduizend kilometer af om zich op oude paaigronden te verzamelen. Tijden de migratie eten ze niet, dus ze moeten tijdens de zomer voldoende vetreserves opbouwen om de rest van het jaar door te komen. Vrouwtjes kunnen meerdere mannetjes aantrekken en dan wordt er agressief gevochten, waarbij ze elkaar kopstoten geven, met hun staart en vinnen slaan en zelfs uit het water springen om zich op elkaar te storten, en dat alles om te kunnen paren.
Er werd vroeger intensief op bultruggen gejaagd, tot ze met uitsterven werden bedreigd. Voordat de grootschalige walvisvangst in de negentiende eeuw begon, waren er ruim 100.000 bultruggen. Rond 1960 waren het er nog geen 10.000. In 1966 werden ze beschermd verklaard. Bultruggen worden vooral bedreigd door menselijke activiteiten in hun leefgebieden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer