WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Californische zeeleeuw

Orde : Pinnipedia - familie : Otariidae - geslacht : Zalophus en soort : Zalophus californianus.
Al is hij gevormd naar een leven bijna helemaal onder water, de Californische zeeleeuw kan ook goed op het land bewegen. Tijdens de geboorte- en paartijd brengen mannetjes en vrouwtjes lange periodes door op zandstranden en rotsachtige aardlagen. In deze tijd keert de zeeleeuw alleen maar terug naar het water om te jagen.
De Californische zeeleeuw kan snelheden halen tot wel veertig kilometer per uur. Hij peddelt met zijn voorvinnen en stuwt zich op die manier voort. Zijn achtervinnen houdt hij daarbij tegen zijn lijf gedrukt. Deze gebruikt hij ook om te sturen in combinatie met buigende lichaamsbewegingen. Een zeeleeuw staat erom bekend dieptes van 274 meter te kunnen bereiken. Hij kan tot twintig minuten onder water blijven, maar komt gewoonlijk om de vijf tot tien minuten naar boven om te ademen. Dit zoogdier slaapt onder water, drijvend op zijn rug, of rechtop met zijn neus boven water. In tegenstelling tot zeeleeuwen die bewegen door op hun buik te glijden, is de Californische zeeleeuw behendig op het land. Gebruik makend van zijn ledematen kan hij zich verplaatsen van een langzaam loopje tot een indrukwekkende ren.
Het is illegaal om Californische zeeleeuwen te doden, maar sommige vissers blijven deze wet overtreden. Dit omdat stieren in de winter naar het noorden trekken en schade toebrengen aan de commerciële zalmindustrie, door de vis te eten en netten te scheuren. Ook vinden er in de Golf van Californië nog steeds strooptochten plaats vanwege het vlees en de olie. Andere bedreigingen voor de zeeleeuw zijn chemische vervuiling en natuurlijke ziektes zoals longontsteking, die soms zelfs de dood veroorzaken.
Het hoofdvoedsel van de Californische zeeleeuw bestaat uit koppotige weekdieren (weekdieren met tentakels) zoals pijlinktvis, en vis waaronder zalm, ansjovis, schorpioenvis en makreel. Zeeleeuwen maken lange voedseltochten van gemiddeld 53 uur. Ze reizen zo'n 200 kilometer en maken ongeveer vijfhonderd duiken per trip. De meeste duiken duren minder dan drie minuten en zijn minder dan tachtig meter. Zeeleeuwen jagen alleen op grotere vis, zoals zalm, of in gezelschap van één of twee andere zeeleeuwen.
Ieder jaar verdringen koeien zich op de broedplaatsen om één jong te werpen. Vlak na de geboorte kunnen jongen nog niet goed zwemmen, maar na twee weken vormen ze kleine scholen om te spelen. Na ongeveer vijf maanden beginnen ze zelf te jagen, maar ze worden zes tot twaalf maanden gezoogd. Al na 21 dagen na het werpen kunnen koeien opnieuw paren. Eén stier kan wel zestien koeien binnen zijn territorium hebben en paart met zoveel mogelijk.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer