WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De Canadese gans

Orde : Anseriformes - familie : Anatidae - geslacht : Branta en soort : Branta canadensis. De Canadese gans behoort tot het Branta-geslacht van zwarte ganzen. Hiertot behoort ook de rotgans die broedt op Groenland en de noordelijke toendra's.
De Canadese gans verlaat in grote troepen zijn noordelijke broedgebied en zet schor snaterend koers naar het zuiden. Dit is één van de grootste natuurspektakels. Deze vogel is zo trouw aan zijn partner dat hij eraan onderdoor kan gaan als die sterft. Hij verdedigt zijn jongen met overgave. Hoewel hij een gewild doelwit is voor jagers, gedijt de Canadese gans uitstekend.
voordat ze naar hun noordelijke broedgebied vertrekken, zorgen de Canadese ganzen voor extra lichaamsvet om de kou het hoofd te kunnen bieden. Ook stoppen ze onderweg om te eten en krachten op te doen. Ganzen uit hetzelfde gebied hebben hun eigen vliegroute, die generaties lang wordt gebruikt. In het begin van de lente komende ganzen in zoetwatergebied aan waar ze gaan broeden. Ze voeden zich met alle planten die ze maar kunnen vinden op de sneeuwvrije stukken land. Aan het eind van de broedperiode verliezen de volwassen vogels hun veren en krijgen nieuwe vliegveren in de plaats. Ze eten nu ook bessen vanwege de extra energie die ze nodig hebben voor de trek naar het zuiden. Vroeg in de herfst zijn de vogels klaar om de reis te aanvaarden. De Canadese ganzen vormen grote troepen voor de trek naar het zuiden. Het meest uitgebreide gezin is dominant binnen een troep.
Canadeze ganzen zoeken een partner in de winter. Ze maken elkaar ieder jaar het hof en snateren in duet om de band te versterken. Deze band tussen hen is zo sterk dat als een vogel gewond raakt, zijn partner bij hem blijft. Als de partner sterft, zal een gans soms liever wegkwijnen tot de dood erop volgt, dan de reis te vervolgen met de rest van de troep. Het vrouwtje bouwt een nest dicht bij het water. Ze gebruikt daar plantenmateriaal voor. Ze bekleedt het nest met dons van haar eigen borst. De eieren worden in 24 tot 30 dagen uitgebroedt. Gedurende deze tijd bewaakt het mannetje (de gent) het nest, bereid om iedere indringer genadeloos aan te vallen.
Meestal grazen Canadese ganzen op het land. Ze eten voornamelijk gras, wortels, knollen en stengels, maar ook wel bladeren, vruchten en zaden. Terwijl een troep eet, staan enkele vogels op de uitkijk voor gevaarlijke roofdieren, zoals vleesetende zoogdieren en menselijke jagers. Als ze voedsel zoeken in het water, duiken ganzen vaak met hun hele lijf voorover. Ze steken hun koppen in het water om waterplanten af te grazen.
In de laatste dertig jaar heeft de Canadese gans goed gedijd en alleen al in Noord-Amerika leven er nu naar schatting vijf miljoen exemplaren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer