WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Capibara
Groep : op het land levende zoogdieren

Een knaagdier dat blaft en spint, dat kan alleen maar de capibara zijn. Ook in andere opzichten verschilt hij van verre verwanten als de muis en de rat. Hij is veel groter en gedraagt zich heel anders. Wanneer er gevaar dreigt, verdedigt hij zich niet, maar blaft hij om de hele groep te waarschuwen. Na dit signaal duiken ze allemaal tegelijk het water in.
De capibara leeft in streken met grote klimaatschommelingen. Om te overleven moet hij zich zowel aan de droogte als aan overvloedige regenval aanpassen. Capibara's voelen zich thuis in het water en houden zich op aan de waterkant, in het grasland aan de oevers van rivieren en meren of in moerassen. Ze zwemmen als de beste en kunnen wel vijf minuten onder water blijven. Ze leven in een familieverband. Een groep telt tien tot dertig leden en is samengesteld uit een aantal mannetjes, waarvan één de leiding heeft, een aantal volwassen vrouwtjes en hun jongen. Soms vormen families samen tijdelijk een gemeenschap van maximaal honderd dieren. Sommige mannetjes zijn solitair of vormen een vrijgezellengroep.
Capibara's paren in het water, meestal vlak voor het regenseizoen. De jongen worden ongeveer 150 dagen later op het land geboren. Eten is er dan in overvloed. Het vrouwtje zondert zich van de groep af en zoekt een rustige plek die enige bescherming tegen gieren en wilde honden biedt. Daar werpt ze maximaal zeven jongen. Binnen een dag kunnen de kleintjes lopen, zwemmen en duiken. Ze sluiten zich aan bij de groep, waarbinnen ze samen met andere jongen een kraamgroep vormen. Hoewel ze na een week al gras eten, hebben ze, net als alle zoogdieren, ook nog melk nodig. Jongen worden behalve door hun eigen moeder ook door andere volwassen vrouwtjes in de groep verzorgd. Ze spinnen bijna voortdurend, wat heel bijzonder is voor knaagdieren.
Capibara's zijn grazers. Ze zijn aangewezen op plantaardig voedsel. In het regenseizoen eten ze het gras dat onder water staat en waterplanten als de waterhyacint. In het droge seizoen bestaat hun dieet uit korte grassen, boomschors, zaden en vruchten, zoals meloenen. Al deze voedingsmiddelen zijn voor zoogdieren zwaar te verteren, maar de tanden en de spijsverteringsorganen van de capibara zijn aangepast aan dit vezelrijke voedsel. Hij heeft een speciaal orgaan, een soort van blindedarm, waarin kleine organismen de taaie cellulose van de planten afbreken.
Eeuwenlang is er jacht gemaakt op deze dieren om hun vlees en huid, die leer van hoge kwaliteit oplevert. Tegenwoordig worden capibara's in sommige delen van Zuid_Amerika onder toezicht gefokt.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer