WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Cavia
Groep : op het land levende zoogdieren

Er zijn acht caviasoorten, waaronder de tamme cavia of Cavia porcellus. Ze behoren allemaal tot de Caviidae-familie. Stoer, robuust en zich snel voortplantend, is het geen probleem voor cavia's om in elke omgeving te kunnen leven. Hoewel de kleurrijke en zachtaardige tamme cavia over de hele wereld als huisdier wordt vertroeteld, is zijn wilde Zuid-Amerikaanse familie agressiever en al snel bereid om te vechten.
Cavia's brengen het grootste deel van hun tijd door in kleine groepjes van ongeveer vijf tot tien leden, hoewel zich soms grotere groepjes vormen wanneer de territoria elkaar overlappen. Deze groepen bestaan gewoonlijk uit één of meer mannetjes met verschillende vrouwtjes, en blijven klein om niet ontdekt te worden door roofdieren. Overdag zoeken cavia's beschutting in holen die ze zelf gegraven hebben, of in verlaten holen van andere zoogdieren. Ook verstoppen ze zich tussen keien of in rotsspleten, en komen bij elkaar in het kreupelhout. Ze zijn zeer luidruchtig en communiceren met elkaar door middel van opgewonden gepiep, bezorgd getjilp en alarmerend gegil.
Mannetjescavia's voeren een zware strijd om te kunnen paren. Het meest dominante mannetje in een groep bewaakt een ontvankelijk vrouwtje en vecht met zijn rivalen zodat hij het eerst met haar kan paren. Als hij verliest, gaan de andere mannetjes achter het vrouwtje aan. In het wild werpen vrouwtjes tussen de twee tot vijf jongen, maar tamme cavia's werpen grotere nesten. Ze zijn meestal tot ze drie weken oud zijn afhankelijk van moedermelk, maar kunnen als dat nodig is, zelfstandig overleven als ze vijf dagen oud zijn.
Hoewel de tamme cavia een rustig en handelbaar beestje is, is de wilde cavia een heetgebakerd diertje. Elke groep wordt gedomineerd door het sterkste volwassen mannetje, en hij tiranniseert de zwakkere leden. Minder agressieve cavia's dagen hem regelmatig uit en er ontstaan vaak hevige vechtpartijen, met soms ernstige verwondingen als gevolg. Als het dominante mannetje zelf een gevecht verliest, wordt hij vaak ontzettend passief - soms wil hij zelfs niet meer leven en sterft. Volwassen wilde cavia's zijn ook gewelddadig tegenover jongen in de groep.
Cavia's eten vooral bladeren en grassen. Ze geven de voorkeur aan bladeren en stengels van de overvloedig groeiende grassen in hun leefgebied, maar eten ook zaden. Ze eten met name 's avonds en tijdens de nacht, maar breiden hun eettijden in koude periodes uit naar de dag. Daarbij zijn ze urenlang bezig om kleine hoeveelheden eten tot zich te nemen. Als het nodig is, gebruikt een cavia zijn scherpe nagels om in bomen en struiken te klimmen om bij bladeren te kunnen komen. Vanwege het vele kauwen dat nodig is om de taaie planten kapot te bijten, hebben ze tanden ontwikkeld die voortdurend blijven groeien.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be