WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Chinese witte dolfijn

De Chinese witte dolfijn of Sousa chinensis. Grootte : lichaamslengte anderhalve tot twee meter en gewicht tot ongeveer driehonderd kilogram. Uiterlijk : een gedrongen dolfijn met verdikte rugrichel die een lange rugvin ondersteunt en doorloopt tot ver in de staart. De kleur van de volwassen dieren verschilt geografisch van zuiver wit of roomkleurig (AustralaziŽ, IndonesiŽ, China) tot loodgrijs en bruin gespikkeld (India), roze (MaleisiŽ) en grijs met donkerder grijze strepen en vlekken, en een neiging tot lichter worden met het vorderen der jaren (Oost-Afrika). Er zijn dertig tot vijftig scherp gepunte tanden in iedere helft van beide kaken.
Verspreidingsgebied : een wijd verspreide soort, voornamelijk in kustwateren, die aangetroffen wordt voor de kust van Zuid- en Oost-Afrika, in de Rode Zee en de Perzische Golf, voor de kust van India, IndonesiŽ, Nieuw-Guinea, noordelijk AustraliŽ en zuidelijk China.
Nog een dolfijn waar weinig over bekend is. De geografische kleurverschillen zijn er oorzaak van dat hij onder minstens vier verschillende soortnamen is beschreven, de voorzichtige benadering is ze allemaal onder de eerste naam te vermelden en af te wachten of bij nader onderzoek blijkt of die al dan niet terecht werden onderscheiden.
Deze dolfijn zou een viseter zijn; hij is met succes in gevangenschap gehouden. Een pasgeboren jong, gebroken wit, iets meer dan ťťn meter lang, met een gewicht van 15,5 kg, is bekend van de kust van Zuid-Afrika. Jongen van deze soort worden steeds grijzere naarmate ze meer volwassen worden; volwassen dieren nemen in omvang toe, waarbij ze een witte rugvin en uitsteeksel krijgen alsmede witte punten aan neus en staartvin. Vele hebben littekens op hun rugvin en staart, waaronder die van flinke haaienbeten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer