WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Civetkat
Groep : op het land levende zoogdieren

Er zijn 19 geslachten in de familie Herpestidae van civetkatten en fossa, die drie subfamilies heeft. De moed en lenigheid van dit kleine diertje bij het verschalken van zijn prooi is legendarisch. De slimme, fysiek behendige civetkat is zijn slachtoffer met bliksemsnelle acties te slim af en brengt zijn prooi in verwarring alvorens deze in een maaltje te veranderen. Hoewel hij zeer agressief kan zijn, is de civetkat over het algemeen een speels dier dat zich met merendeel van de dag ontspannen in de warme zon koestert of in de omgeving van zijn leefgebied op zoek gaat naar eten.
De civetkat is overdag en in de heldere, door de maan verlichte nachten actief en leeft grotendeels solitair. Hij leeft op de grond en slaapt zittend in een spleet in een stapel stenen, in rotsachtige gebied, in struikgewas of zelfs in door andere dieren verlaten holen. Met de lange, scherpe klauwen aan zijn voorpoten kan hij goed graven om een hol onder de grond te maken. 's Ochtends koestert hij zich vaak in de zon, waarna hij zijn territorium afzoekt achter eten. Hij past zich gemakkelijk aan uiteenlopend terrein aan, kan goed zwemmen en klimt ook in bomen. Bij gevaar kan hij zeer agressief worden, waarbij hij zijn haren recht overeind zet en zijn rug kromt.
De civetkat is een snelle, sluwe jager. Als hij een geschikt maal zoals een klein zoogdier of een hagedis ziet, kruipt hij er naartoe, waarbij hij zijn lichaam dicht tegen de grond drukt om optimaal beschut te zijn. Met zijn sterke reukvermogen houdt hij zijn prooi in de gaten, om vervolgens dodelijk toe te slaan. Door zijn snelheid kan hij zelfs op de dodelijkste vijanden, waaronder giftige slangen, jagen. Hij draait lening om de slang heen waardoor deze voortdurend waakzaam moet blijven en uiteindelijk zijn lichaam niet langer in aanvalspositie kan houden. Sommige civetkatten eten ook vogeleieren. Ze gooien die tussen hun achterpoten door naar achteren tegen een muur of boom, waarna ze de inhoud naar binnen werken.
Civetkatten kunnen op elk moment paren, maar doen dit veelal aan het eind van de lente of tijdens de zomer. Het mannetje achtervolgt het vrouwtje, al valt dat niet altijd mee. Hij maakt een typisch geluid dat door het vrouwtje wordt herhaald om kenbaar te maken dat ze ontvankelijk is. Daarna hurkt ze neer en gaat er vandoor, zodat het mannetje achter haar aan moet rennen voor hij mag paren. Pasgeboren civetkatten zijn geheel afhankelijk van hun moeder, die hen fel bewaakt.
Duizenden jaren lang heeft de mens de civetkat als huisdier gehouden. Omdat dit dier slangen, ratten en muizen kan vangen, is hij voor sommige mensen van onschatbare waarde en is hij in veel landen geÔntroduceerd, waaronder Spanje, Portugal, Madagaskar en West-IndiŽ. De civetkat komt veel en wijdverspreid voor en loopt momenteel nog geen gevaar om uit te sterven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer