WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Het Dall's-schaap

Orde : Artiodactyla - familie : Bovidae - geslacht : Ovis en soort : Ovis dalli. Nauwe verwanten van het Dall's-schaap binnen dit geslacht zijn het grotere dikhoornschaap en het kleinste wilde schaap, de moeflon.
Met zijn dikke vacht is het Dall's-schaap goed opgewassen tegen de barre omstandigheden in het hoge noorden van het Amerikaanse continent. Hij leeft in de bergen, waar hij tijdens de zomer hooggelegen weilanden afgraast, door rotswanden beschut tegen roofdieren. In de loop van het jaar trekt hij van de ene weidegrond naar de andere. De schapen vormen hiŰrarchische groepen die samenkomen tijdens de bronst. De mannetjes bevechten elkaar dan verwoed.
In de zomer vechten de rammen nu en dan om dominantie te verwerven. Dat biedt namelijk de grootste kans om te mogen paren. Vanaf november worden de gevechten heviger. Rivalen stormen van tien meter afstand op elkaar af en knallen met hun koppen tegen elkaar. Een ram stelt vast op een ooi (vrouwtje) klaar is om te paren door haar urine te proeven. Daarna schopt hij haar om te zien of ze gewillig is. Als ze in mei of begin juni klaar is om te werpen, begeeft de ooi zich naar een afgelegen rots die haar pasgeborene enige bescherming biedt. Hoewel de moeder twee tepels heeft, krijgt ze meestal maar ÚÚn jong. De lammeren zijn speels en ravotten vaak in groepjes onder het waakzame oog van een ooi.
Ooien, lammeren en jonge schapen leven samen in kuddes, terwijl de rammen en de nog niet volwassen mannetjes groepen vormen. Als de rammen van verschillende groepen elkaar tegenkomen, komt het tot hevige gevechten. Bij koud weer dalen de schapen af naar het laagland. Ze verzamelen zich in een vallei die beschutting biedt tegen de noorderwind. Hun vacht heeft een zachte onderlaag en een bovenlaag van lange haren die de warmte vasthouden. Vanaf maart beginnen de schapen te verharen en trekken ze weer naar hoger gelegen weiden en grasland.
In de zomer wagen de Dall's-schapen zich op open terrein om te profiteren van de nieuwe, malse gewassen. Het zijn grazers die zich voeden met gras en kleine planten. 's Zomers, als smakelijke soorten zoals klaver, lupine en kruipwilg volop aanwezig zijn, eten ze tot 120 verschillende planten. Kweekgras en veldbeemgras worden eveneens geconsumeerd. Omdat hun voedsel arm is aan mineralen, brengen de schapen in de lente en de zomer vanouds bezoekjes aan zoutkussens. In de winter zijn de voedselbronnen beperkter.
Lokale instanties dragen zorg voor de Dall's-schapen. Aangezien ze een beperkt leefgebied hebben dat steeds meer uiteenvalt, is hun toekomst niet zeker. Menselijke activiteiten be´nvloeden dit uitermate. In twee gebieden van Alaska is het de lokale bevolking toegestaan om op de schapen te jagen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer