WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Dall-bruinvis

De Dall-bruinvis of Phocoenoides dalli. Grootte : lichaamslengte bij mannetjes 1,8 tot 2,1 meter, waarschijnlijk ietwat kleinere wijfjes. Gewicht negentig tot 135 kg. Uiterlijk : een dikke, wat gedrongen, zwarte bruinvis, opvallend wit op de onderbuik en halfweg de flanken; het achterste deel van de staartvin is ook wit. Tanden ontbreken of zijn weinig ontwikkeld.
Verspreidingsgebied : een soort van de gematigde en koude delen van de noordelijke Grote Oceaan, van oostelijk Japan en de Zee van Ochotsk (waar de plaatselijke vorm wel als True-bruinvis wordt onderscheiden) tot Beneden-CaliforniŽ, en naar het noorden doordringend tot in het zuidelijke deel van de Beringzee. Wordt voornamelijk aangetroffen aan de kust, maar ook in wateren uit de kust.
Een levendige, zich snel voortbewegende bruinvis die door het water duikelt in groepen van drie tot vijf dieren, zelden meer. In de winter vindt men ze dichter bij de kust, 's zomers trekken ze naar het noorden en brengen meer tijd door in dieper water. De meeste geboorten vinden plaats in juli en augustus; de pas geboren jongen zijn dan ongeveer een meter lang. De Dall-bruinvis voedt zich voornamelijk met aan de oppervlakte levende vissen, raakt vaak verstrikt in netten; alleen al door Japanse vissers worden er per jaar zo'n 10.000 min of meer bij toeval gevangen, en vele duizenden worden er ieder jaar geharpoeneerd om als voedsel voor de Japanse bevolking te dienen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer