WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Damhert
Groep : op het land levende zoogdieren

Twee bokken tonen hun kracht door hun geweien met elkaar te verstrengelen en met hun kop te draaien om hun tegenstander achteruit te duwen. Het merendeel van het jaar zijn damherten kalme, gemoedelijke dieren die tevreden staan te grazen in hun bosgebied. Zodra de paartijd aanbreekt worden de mannetjes of bokken echter agressief. Uiteindelijk zal de zwakkere van de twee zich overgeven en het dominante mannetje laten paren met de hinde van diens keuze.
De paartijd ofwel bronst van de damherten vindt in de herfst plaats. De mannetjes vestigen een territorium en lokken een aantal hinden of vrouwtjes naar hun plek, waarbij ze een kenmerkende roep en een dansritueel gebruiken. Zodra de bok zijn hinde heeft uitgekozen volgt hij haar enige tijd, waarna de paring begint. In de lente krijgt de moeder haar jong, meestal één maar soms twee. De moeder vormt direct een band met haar jong door het schoon te likken. De damherten worden in kudde grootgebracht en de jonge vrouwtjesherten blijven dicht bij hun moeder tot ze zelf kunnen paren, meestal na twee jaar.
Een hert dat gevaar ruikt, licht zijn staart op om zo de andere leden van de kudde visueel te waarschuwen. Via deze basale vorm van communiceren kan het dier zich snel voor roofdieren uit de voeten maken. Andere communicatievormen zijn blaffen om alarm te slaan en jongen herten die piepen als ze bang zijn of hun moeder aandacht willen trekken.
De hinden leven het merendeel van het jaar samen met hun jongen in kuddes en negeren de volwassen mannetjes. De bokken leven apart in kleine vrijgezellenkuddes tot aan de paartijd waarin de groepen zich drie tot vier maanden samenvoegen. De kuddeleden passen op elkaar en houden hun ogen en oren goed open voor gevaar. Hoewel de bokken onderling vechten, slaan ze bij een aanval van een roofdier bijna altijd op de vlucht.
Damherten hebben een ongewone manier om te ontsnappen : ze brengen allevier de poten bij elkaar, duwen zichzelf omhoog en springen zich letterlijk in veiligheid.
Damherten eten voornamelijk grassen die ze op de bosbodem aantreffen, al voeden ze zich ook vaak met bomen en struiken. Tegen de herfst doen ze zich te goed aan eikels, fruit, paddestoelen en zelfs stekelige bladeren. Meestal eten ze 's ochtends vroeg en tijdens de avondschemering, waarbij ze het liefst makkelijk bereikbare lage struiken en kruiden begrazen. Komen de herten echter afval tegen dat door de mens is achtergelaten, dan snuffelen ze daar tussen en experimenteren ze soms met ongewoon en wellicht ongezond voedsel. In de magen van de damherten zijn zilverpapier, snoeppapiertjes, elastiekjes en zelfs ballonnen aangetroffen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer