WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Das
Groep : op het land levende zoogdieren

De das is een nachtdier bij uitstek en beschermt zijn huis en haard met zijn leven. Dassen leven gezamelijk in burchten en komen gewoonlijk tijdens de nacht naar buiten om voedsel te zoeken in het bos en op de open velden. Een dassenburcht is een waar kunstwerk, een enorm gangenstelsel dat bescherming biedt tegen het weer en vijanden.
De das is een sociaal levend dier dat in groepen leeft van zo'n zes tot twaalf individuen. Het grootste deel van zijn leven brengt de das door in een ondergrondse stad, de burcht, bestaande uit gangen en kamers met gemiddeld tien ingangen. De holen liggen twee tot drie meter diep in het gangenstelsel. Dassen onderhouden hun huis erg goed. Ze laten de stoffering - droog gras, mos en bladeren - regelmatig luchten boven de grond en ontlasten zich buiten de burcht. Boven de grond onderhouden dassen een speelveld en plekjes om te zonnebaden.
Rond een dassenburcht loopt vaak een netwerk van paden van twee tot drie kilometer lang dat dassen gebruiken op hun voedseltochten. Ongeveer de helft van het menu bestaat uit regenwormen. Wormen reageren op de lichtste trillingen; dassen schuifelen daarom rond met hun neus en bek tegen de grond gedrukt. Een losse worm wordt vlug opgehapt, maar als hij vastzit in de grond werkt de das hem voorzichtig los zodat hij niet breekt. Deze nachtdieren eten per nacht zo'n tweehonderd wormen. Daarnaast eten ze kleine zoogdieren zoals ratten en egels en vallen soms wespen- en bijennesten aan. Urenlang zijn ze soms bezig de larven eruit te peuzelen, zonder zich te storen aan de vele steken die ze oplopen.
Elke groep dassen heeft een dominant mannetje (beer) aan het hoofd dat zijn recht om te paren fel verdedigt. De mannetjes draaien bij een gevecht meestal woest om elkaar heen en proberen elkaar in de staart te bijten. De paring kan op elk moment in het jaar plaatsvinden, maar de ontwikkeling van het bevruchte eitje blijft stilstaan tot de maand december, wanner het zich in de baarmoeder nestelt. Door dit uitstel worden de jongen in de lente geboren en hebben ze een hogere overlevingskans. Na drie maanden stappen de jongen over van moedermelk op wormen en kevers en zijn ze regelmatig buiten te vinden. Hoewel dassen na zeven maanden volledig zelfstandig zijn, blijven ze vaak hun leven lang bij hun ouders.
Dassen worden veelvuldig gevangen, vergiftigd en neergeschoten om de schade die ze toebrengen aan gewassen en vee te beperken en om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Dassenhaar werd vroeger gebruikt om scheer- en verfkwasten mee te maken en hun pels was populair als vloerkleed. De leefomstandigheden in Europa en AziŽ zijn verslechterd, waardoor het aantal dassen is afgenomen. Tegenwoordig zijn dassen in veel landen beschermd en worden kwasten gemaakt van synthetisch materiaal.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be