WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

David Baltimore

Baltimore, David (New York, N.Y., 7 maart 1938), Amerikaans biochemicus en viroloog, studeerde biologie o.m. aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Rockefeller University. Van 1965 tot 1968 werkte hij in het Salk Institute for Biological Studies te San Diego (Calif.), waar ook R. Dulbecco lange tijd werkzaam was. In 1968 werd hij hoogleraar microbiologie aan het MIT.
Baltimore bestudeerde de vermenigvuldiging van het poliovirus en bepaalde tumorverwekkende virussen, waarvan het genetisch materiaal bestaat uit RNA (bij de hogere organismen en de mens bestaat het erfmateriaal uit DNA). Nadat vele jaren lang de wetenschappelijke onderzoekers hadden gemeend dat alleen een kopiŽring van DNA in RNA (of van RNA in RNA) mogelijk was (centraal dogma), toonden Baltimore en H. Temin onafhankelijk van elkaar in 1970 een enzym aan (reverse transcriptase of RNA-afhankelijk DNA-polymerase), dat het RNA van een tumorvirus kopieert in de vorm van DNA. Hiermee vonden zij een belangrijke schakel tot verklaring van het werkingsmechanisme van tumorverwekkende virussen.
In 1975 werd Baltimore, Temin en Dulbecco de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde toegekend 'voor hun ontdekkingen betreffende de interactie tussen tumorvirussen en het genetisch materiaal van de cel'.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer