WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De Afrikaanse primaten

De Afrikaanse tropische wouden vormen een ideale woonplaats voor primaten, waarvan de meeste tijdens de nacht actieve boombewoners zijn. De dierengroep van de primaten omvat de halfapen, de apen en de mensapen. zowel de apen als de mensapen hebben grijphanden, waaraan platte nagels zitten in plaats van klauwen. Verder zien ze zodanig, dat ze nauwkeurig afstanden kunnen inschatten. Door deze eigenschappen zijn het uitstekende klimmers. Ze gebruiken een gevarieerd menu van vruchten, bladeren en insecten of kleine dieren.
De drie typen halfapen die in de Afrikaanse jungle leven, zijn meer nachtdieren dan dagdieren. Ze hebben grote ogen, zoals zoveel nachtdieren die hebben. De ogen geven hen een opvallend baby-achtig uiterlijk. De galago's zijn van de drie typen de beste acrobaten. Bij hun jacht op insecten slingeren ze zich met enorme sprongen door de bomen.
Er zijn vier soorten galago's. Ze leven geenszins uitsluitend in de tropische wouden. Men kan hen in Afrika bijna overal aantreffen waar er bomen groeien. Galago's hebben de gewoonte om regelmatig op hun handen en voeten te urineren. Men denkt dat ze zich hierdoor meer houvast geven, maar de hoofdfunctie ervan is vermoedelijk de afbakening van hun gebied.
De potto en zijn zeer zeldzame verwant de angwantibo zijn langzame, weloverwogen klimmers, die het voor het vangen van insecten meer van hun onopvallendheid dan van hun snelheid moeten hebben. Bij beide diersoorten is de wijsvinger erg klein. Daardoor hebben hun handen een grote spanwijdte. De duim en de overige vingers vormen een soort van nijptang, die een beetje lijkt op de vorm van de poten van een kameleon. De greep van hun handen verslapt niet, zelfs niet in hun slaap.
We kunnen het grote aantal boomapen verdelen in drie hoofdgroepen, de franje-apen, de meerkatten en de mangabeys. De franje-apen of Colobus-apen leven hoog in de bomen en maken de meest ijzingwekkende sprongen. Ze voeden zich bijna uitsluitend met bladeren en hebben een ingewikkelde maag om dit vrij zware menu te verteren.
De Colobus-apen hebben mooi getekend, lang, zijdeachtig haar dat omstreeks 1920 zeer in de mode was voor dameskleding. Duizenden Colobus-apen werden gedood voor de mode-industrie. De rode, groene en zwartwitte soorten lopen nog steeds het gevaar uit te sterven.
De meerkatten vormen een grote groep van kleine apen. Het merendeel bewoont het bos, maar er zijn ook een paar soorten die in de grasvlakten leven. Er zijn groene, donkergrijze en donkerpaarse meerkatten. Andere soorten hebben een duidelijk onderscheidingsteken zoals een blauwwitte snor, een witte waaiervormige baard of een rode staart. De meerkatten leven in groepen. Ze houden de groep bij elkaar door gekwetter en geblaf. De mangabeys zijn groter dan de meerkatten. Ze hebben langere poten en een spitsere snuit. Ze vormen vaak met de meerkatten een gemengde groep. Beide groepen hebben een soortgelijk menu. Maar ze vechten niet om dezelfde hapjes.
De mangabeys kunnen met hun grotere en sterkere tanden vruchten met een harde schil en noten eten, die de meerkatten niet kapot kunnen krijgen. De lange snuit en de grote tanden van de mangabeys lijken ietwat op die van de dril en de mandril (zie foto). De dril en de mandril behoren tot de familie van de bavianen. De mandril heeft het meest opvallende gekleurde gezicht van alle primaten en zelfs van alle zoogdieren. Hij heeft een felrode neus met aan beide kanten onbehaarde stukken blauwe huid. Dit patroon herhaalt zich in de schaamstreek op het achterwerk. De dril en de mandril leven beide op de grond. Met hun korte ledematen en zwaargebouwd lichaam zijn ze niet geschikt voor de bomen.
De twee mensapen van het Ethiopische gebied zijn de gorilla en de chimpansee. Men vindt hen in het oerwoud ook op de grond, voornamelijk de gorilla's. Oude gorillamannetjes worden zo zwaar dat ze bijna niet meer kunnen klimmen. De chimpansees daarentegen leven vooral in de bomen. Ze maken op tamelijk grote hoogte nachtverblijven door takken met veel bladeren om te buigen. De chimpansees leven in betrekkelijk los georganiseerde groepen. De mannetjes hebben het voor het zeggen. Soms geven de mannetjes een show weg door veel lawaai te maken, met rotsblokken te gooien en met takken te zwaaien. Het mannetje dat de meeste indruk maakt, staat het hoogst in aanzien.
Wanneer de wijfjes bronstig zijn, paren ze vaak snel met verscheidene mannetjes na elkaar. De vrouwtjes zijn echter ten aanzien van hun jongen allesbehalve lichtzinnig. Ze geven ze veel moederlijke zorg en adopteren zelfs weesdieren. Een jonge chimpansee blijft gewoonlijk bij zijn moeder tot hij zes jaar is. Soms helpt hij haar de jongere kinderen te verzorgen. De chimpansee is een alleseter. Hij eet onder meer zaden, maden, vlees van andere zoogdieren en zelfs honing.
De chimpansee is zeer intelligent. Hij gebruikt stokken en stenen als wapens en maakt vaak geïmproviseerde werktuigen. Hij gebruikt bijvoorbeeld uitgekauwde bladeren om drinkwater op te zuigen en grashalmen om termieten uit hun nest te peuteren.
De gorilla is de grootste mensaap. Hij is enorm sterk en er gaan allerlei verhalen over zijn kwaadaardigheid. In werkelijkheid is het een schuw en vriendelijk dier. De gorilla's hebben dringend bescherming nodig, omdat hun natuurlijke woonplaatsen in de oerwouden en de bergen door de mens ontgonnen worden. Hun gevreesde getrommel op de borst is een uiting van kracht. Ze doen het wanneer volwassen mannetjes elkaar tegenkomen of wanneer ze onverwachts mensen ontmoeten. Maar ze voeren hun bedreigingen zelden uit.
De gorilla is meer dan de chimpansee een planteneter. Hij leeft in familiegroepen van zestien tot dertig stuks. Zo'n groep gorilla's bestaat uit één volwassen mannetje die veelal bekend staat als 'witrug' vanwege de grijsachtige vacht die oudere mannetjes hebben. Verder vindt men in een groep een aantal onvolwassen mannetjes die zwartruggen genoemd worden en een aantal vrouwtjes met hun jongen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer