WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De bodem van het woud

De bodem van een neotropisch woud is volgepakt met bomen en struikgewassen, overdekt met klimplanten. Het krioelt er van insecten, een ideale plaats voor allerlei insecteneters en planteneters, en voor de roofdieren die zich met hen voeden. Ook reptielen en amfibieŽn gedijen er goed, want de temperatuur is er altijd hoog. In aanmerking genomen dat er tussxen de uiterst dichte begroeiing maar weinig bewegingsruimte is, zijn sommige diersoorten opmerkelijk groot. Maar juist deze grotere soorten leven vooral langs de rivieren, waar meer ruimte op de grond is. De meeste van de grotere dieren zijn dan ook in meerdere of mindere mate aangepast aan het leven bij of zelfs gedeeltelijk in het water.
Het grootste knaagdier ter wereld leeft er : het waterzwijn of capybara. Hij kan meer dan ťťn meter lang worden, met een gewicht van zo'n 45 kg. Hij is, met de stekelvarkens, agoeti's en beverratten, naaste familie van de cavia's. Uiterlijk lijkt hij wel op een reusachtige cavia, met iets van een nijlpaard in zich. In tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren gebruikt hij dikwijls zijn stem, met allerlei klikkende piep- en knorgeluidjes. Hij heeft korte zwemvliezen tussen de tenen, kan goed zwemmen en duiken, en leeft van waterplanten. Hij is voornamelijk nachtdier. Hij heeft weinig vijanden, maar de twee belangrijkste kunnen ook goed zwemmen, de jaguar en de kaaiman. Hoewel het waterzwijn een zeer vriendelijke karakter heeft en zelfs gesteld is op menselijk gezelschap, wordt hij veel gejaagd om zijn vlees. Dat smaakt ietwat naar vis en wordt zelfs wel verkocht - onwettig - als zalm. Zijn naaste verwant, de paka, wordt zelden gezien. Die leeft in de grond, in een zelfgegraven hol, waar hij alleen tijdens de nacht uitkomt. Hij is ook veel kleiner dan het waterzwijn.
De agoeti's en acouchi's zijn ook verwanten van het waterzwijn, maar ze verschillen in bepaalde opzichten. Zo lijken ze wel wat op kleine hoefdieren. De agoeti is ongeveer zo groot als een haas, en heeft een nauwelijks te herkennen, kort stompje als staart. De acouchi is kleiner en heeft een korte, maar duidelijke staart met een wit puntje. Hoewel de vruchten waarvan ze leven het hele jaar door overvloedig beschikbaar zijn, hebben ze de gewoonte van veel knaagdieren : het aanleggen van voorraden. Alleen vergeten ze meestal de plaats. Ze zijn wel eens het belangrijkste voedsel van de Zuidamerikaanse roofdieren genoemd. Ze worden belaagd door boshonden, alle katachtigen, marterachtigen en ook door de mens. Ze houden zich in stand door zich enorm snel te vermenigvuldigen.
Het oerwoud van Zuid-Amerika kent drie typen echte hoefdieren : de onevenhoevige tapir (zie foto) en de evenhoevige pekari's en herten. Het Virginea-hert komt voor in heel Noord- en Zuid-Amerika. Typisch neotropisch zijn twee soorten spiesherten, die in het diepst van de wouden leven.
De tapir beperkt zich, net als het waterzwijn, tot de nabijheid van meren en rivieren. Hij is een schuw nachtdier. Zijn zware en grote lichaam schrikt niet alleen vele roofdieren af - zoals jaguars en kaaimannen - maar helpen hem ook zich een weg te drukken door de dichte begroeiing. Hij heeft een fluweelachtige, donderbruine vacht, maar die houdt hij altijd bedekt met een dikke korst van modder, misschien om zich te beschermen tegen insectenbeten.
Net als de olifant, heeft de tapir een tot slurf gevormde bovenlip, al is die veel kleiner dan bij een olifant. Met dat beweeglijke slurfje kan hij tussen gebladerte snuffelen, waterplanten omhoogtrekken en de bladeren er direct mee in zijn bek stoppen.
Hoewel de tapir wel wat lijkt op een zwijn, is hij nauwer verwant aan de neushoorns van de Oude Wereld. Echte leden van de zwijnen zijn in Zuid-Amerika de pekari's of navelzwijnen. Ze zijn nog geen meter lang en hebben kleine, rechtopstaande oortjes. Ze eten allerlei plantaardig voedsel. Meestal zwerven ze in kudden van vijftig tot honderd dieren, zonder leider, door de wouden.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer