WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De grote katten

Gezien de overvloedige prooi in de Afrikaanse graslanden zal het geen verwondering wekken dat daar talrijke roofdieren voorkomen, meestal vleeseters. Er zijn roofdieren van alle afmetingen, van de voornamelijk insectenetende dwergmangoeste die nauwelijks dertig cm lang is, tot de leeuw die 2,7 meter lang wordt. Leeuwen zijn in staat grote dieren als buffels en giraffen te doden. Ze voeden zich echter hoofdzakelijk met diersoorten die zich niet zo goed kunnen verdedigen, zoals antilopen en zebra's.
De leeuw (zie foto : leeuwin) is tegenwoordig net zo bepalend voor het beeld van het Afrikaanse dierenleven als de zebra, de olifant en de giraffe. Niet zo lang geleden kwam de leeuw echter bijna overal in de Oude Wereld voor. Zelfs vandaag de dag komt de leeuw nog voor in een klein gebied in het noordwesten van India. Van alle katten is de leeuw de enige die echt in groepen leeft, waarvan het aantal varieert van twee tot dertig stuks. Mannetjes en vrouwtjes die elkaar het hof maken, tonen een duidelijke genegenheid voor elkaar en de welpen ondervinden enige genegenheid van de ouders. Maar gewoonlijk heerst er binnen de door een mannetje overheerste groep een soort van gewapende vrede. De leeuwinnen jagen en zorgen voor het voedsel. De veel grotere mannetjes (ze wegen meer dan 180 kg en zijn de helft zwaarder dan de leeuwinnen) zorgen voor de bescherming van de groep. Ze eisen de lekkerste stukken op van het vlees waar de vrouwtjes mee thuiskomen. Leeuwen doden alleen wanneer ze honger hebben. Ze wachten liever tot er vanzelf prooidieren komen opdagen, dan veel energie te besteden aan de jacht.
De panter leeft in het grootste deel van AziŽ en in de tropische regenbossen en de uitgestrekte met bomen begroeide vlakten van Afrika. Zijn mooie pels vormt een uitstekende camouflage. Zijn rossige met rosetten bezaaide vacht stelt hem in staat om praktisch onzichtbaar op te gaan in een achtergrond van door de zon beschenen gebladerte. De panter is kleiner dan de leeuw en de tijger. Hij heeft echter een zwaar beendergestel en hij mag er beslist ook wezen met zijn lengte van 1,35 meter. De panter gebruikt zijn negentig cm lange staart voor een deel net zoals de apen van de Oude Wereld, namelijk om zijn evenwicht te bewaren in de bomen, waar hij een groot deel van zijn tijd, rustend of loerend op slachtoffers, doorbrengt. De panter slaat zijn vangstoverschotten op tussen de boomtakken (vaak op een meter of zes boven de grond) als appeltje voor de dorst.
De panter is in tegenstelling tot de leeuw een alleenlevend dier. Alleen tijdens het paarseizoen bloeien er korte amoureuze verhoudingen op. Hij is stiller, sluwer en agressiever dan de leeuw. De panter voedt zich vooral met kleine zoogdieren zoals impala's, apen, knobbelzwijnen en soms ook met huisdieren. De panter eet ook vissen en vogels als frankolijns en parelhoenders. Panters die eenmaal mensenvlees hebben geproefd, kunnen gevaar voor de mens worden. Ondanks dit gevaar en ondanks de aanvallen die panters soms op het vee doen, zijn ze over het algemeen voor de mens nuttig. Ze zorgen er namelijk voor dat oogstvernietigers zoals bavianen niet te talrijk worden.
De cheetah of jachtpanter lijkt op het eerste gezicht op de panter. Hij heeft min of meer dezelfde lengte en een donkergele, gevlekte vacht. Bekijkt men de cheetah wat beter, dan ziet men dat het patroon van zijn vacht heel anders is dan dat van de panter. De cheetah heeft onregelmatig verdeelde zwarte spikkels, terwijl de panter zwartomlijnde rosetten heeft. Bovendien is de cheetah veel lichter gebouwd dan de panter, hoewel zijn schoften vijf tot zes cm hoger zijn.
De cheetah lijkt in sommige opzichten meer op een hond dan op een kat. Zijn nagels bijvoorbeeld zijn maar gedeeltelijk intrekbaar, vertonen slechts een kleine kromming en zitten niet in een schede. De cheetah is over het algemeen een dagdier en is aanhalig. Hij is echter veel sneller dan de honden. De cheetah is zelfs de snelste viervoeter die er bestaat. Hij kan snelheden bereiken van meer dan 95 km per uur. De cheetah is echter een pure sprinter en kan zo'n snelheid niet langer dan over een afstand van vierhonderd meter volhouden. Zijn manier van jagen is daarop afgestemd. Hij besluipt zijn prooi tot hij dichtbij genoeg is om aan te vallen. Dan trekt hij een razendsnelle sprint en velt zijn prooi door hem in de hals (meestal in de halsslagader) te bijten. De dood treedt daardoor snel in. De cheetah eet het gedode dier ter plaatse op of versleept het eerst over een korte afstand om dekking te zoeken voordat hij aan zijn maaltijd begint.
De cheetah jaagt op ongeveer dezelfde prooi als de panter en de leefgebieden van beide dieren vallen gedeeltelijk samen. Maar ze beconcurreren elkaar toch niet zo erg als men zou verwachten. Dat komt doordat de cheetah meer kleinere zoogdieren en vogels eet dan de panter.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer