WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De Himalaya

Tegenwoordig kunnen vele gebieden die vroeger min of meer ontoegankelijk waren, zelfs door toeristen eenvoudig en comfortabel worden bezocht. Voorbeelden hiervan zijn Kasjmier, Nepal, Sikkim en Bhoetan, landen die beheerst worden door de machtigste bergketen ter wereld, de Himalaya. Daar heeft, net als elders, die ontsluiting kwade gevolgen voor de natuur.
Uit de fazanten-familie zijn, om willekeurig te beginnen, enkele soorten tragopans - bekend om hun prachtig gekleurde veren - al uiterst zeldzaam, zoals de roodsaterhoen de zwartkopsaterhoen. Een andere soort staat op het punt te worden uitgeroeid : de witstaartglansfazant, gedeeltelijk omdat zijn schitterende kroonveren gedragen worden door soldaten op hun mutsen. Andere vogels, zoals rotskruipers - die op loodrechte rotswanden in het hooggebergte leven - heggenmussen, Alpenkraaien, gorzen, vorkstaartlijsters, roodstaartjes en notenkrakers kunnen zich nog gemakkelijk handhaven.
Allerlei zoogdieren worden ook steeds zeldzamer. Hiertoe behoren van de hoefdieren de Himalaya-thargeit met een prachtige ruige vacht, de Tibetaanse gazelle of goa en het blauwschaap. Onder de roofdieren wordt den sneeuwpanter bedreigd. Hij is een nauwe verwant van de gewone panter of luipaard, maar verschilt er aanzienlijk van in kleur en levensgewoonten en door de keuze van zijn jachtgebied, in de zomer tot 5500 meter hoog in de bergen. Hij is grijs en wit, met vage zwarte vlekken en heeft een zeer lange staart. De haren van zijn vacht zijn tot tien cm lang. Tijdens de nacht schuilt hij in een hol tegen de kou. Zijn prooi moet hij besluipen, omdat dichte plantengroei niet aanwezig is. Hij wordt niet alleen door de mens gejaagd, maar ook zijn prooidieren nemen sterk in aantal af : oerials en andere bergschapen en berggeiten, muskushertjes, goa's en wilde varkens. Daarbij moet hij nog concurreren met wolven en soms met beren.
Op de lagere hellingen van het gebergte liggen in het westen dichte bossen van rhododendronstruiken, en in het oosten bamboebossen. Die gaan over in de tropische wouden van de voorgebergten. De bamboebossen van zuidelijk China en Nepal, tot in Birma, zijn het leefgebied van de kleine panda, geliefd in dierentuinen. Evenals de grote panda of reuzenpanda is hij verwant aan de wasberen en aan de beren. De takin of gnoe-geit, met slechts één naaste verwant : de geharde muskus-os uit de poolstreken, leeft voornamelijk in de rhododendronstruiken bij de boomgrens. Zijn vlees wordt veel door Chinezen gegeten.
Eens waren de tropische wouden van de zuidelijke uitlopers van de Himalaya overvloedig en rijk aan dierenleven. Er waren slank-apen, Indische olifanten, neushoorns, tijgers, ichneumons en civetkatten. Ook zeer vele soorten herten, zoals het barasinga-hert of moerashert - sierlijk en middelmatig groot met een groot gewei - worden zeer ernstig bedreigd, evenals het axis-hert - markant gevlekt en ook met een groot gewei.  (foto : bloedfazanten)
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer