WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De kleine roofdieren

De grote katten, de hyena's en de jakhalzen zijn niet de enige roofdieren waar de reptielen, vogels en kleinere zoogdieren voor moeten oppassen. Er zijn talrijke andere vleeseters met een voortdurende eetlust die op hen loeren. Dat zijn bijvoorbeeld de kleinere katten zoals de serval en de woestijnlynx, de honingdas, de zorilla en het stokstaartje. Verder zijn er wilde honden zoals de grootoorvos en de hyenahonden.
Men moet over de hyenahonden uitsluitend in het meervoud spreken. Het zijn namelijk pure groepsdieren. Ze zijn voortdurend in beweging, behalve wanneer de jongen nog te klein zijn om te trekken. Ze jagen in de ochtend of in de avondschemering. Ze hebben een brutale manier van jagen. Ze rennen bijvoorbeeld op een kudde gazellen of gnoe's af. De kudde schrikt en slaat op de vlucht. De groep hyenahonden stuift achter de kudde aan en zoekt een bepaald dier uit. De meute jaagt, zonodig kilometers ver, achter het dier aan tot ze het kunnen pakken. De hyenahonden stortten zich dan allemaal op het arme dier scheuren de stukken eraf tot het op de grond valt. Dan eten ze het onmiddellijk op.
Volwassen hyenahonden hebben in de groep bepaalde gedragsregels tegenover elkaar. Ze laten de jongere dieren het eerst eten. Ze letten ook op de jongen en de achterblijvers en zorgen voor hen. Ook de kreupele dieren en de jongen zonder ouders worden niet vergeten. Wanneer ze zelf genoeg hebben gegeten, schrokken de volwassen mannetjeshonden zonder te kauwen brokken vlees naar binnen en hoesten die op de terugweg naar huis op voor de dieren die van hen afhankelijk zijn.
Er is misschien geen zoogdier dat een doordringender geur verspreidt dan de zorilla (gestreepte bunzing) die in open gebied woont. De zorilla lijkt veel op het Amerikaanse stinkdier. Hij is echter iets kleiner en minder zwaar gebouwd. Hij heeft een zwartwitte vacht, die een voorbeeld is van een afschrikwekkend kleurpatroon. De zorilla is een nachtdier. Hij jaagt in het duister op reptielen, hazen, ratten, insecten, vogels en hun eieren. Een dier dat ook in de open savannen leeft, is de witnekwezel. Het is een zeldzaam dier. Men noemt hem wel slangenwezel, zowel vanwege zijn slanke kronkelige lijf als vanwege zijn gewoonte om slangen (ook gifslangen) te doden en te nuttigen.
Er is nog een dier dat een afschuwelijke lucht weet te verspreiden en daar zijn bekendheid aan ontleent, namelijk de Afrikaanse civetkat. Dit dier kan men wel overdag slapend aantreffen in het verlaten hol van een aardvarken. Het dier is met staart ongeveer 1,20 meter lang. De civetkat is een alleseter en heeft een vosachtige kop. Hij gebruikt een afwisselend menu dat is samengesteld uit kleine zoogdieren, insecten, vogels, reptielen, vruchten en knollen. Men haalt uit de civetkat een vettige stof en gebruikt die vanwege het vermogen om een geur lang vast te houden bij de aanmaak van parfums.
De genetkatten zijn nauw met de civetkatten verwant, maar ze zijn iets kleineren meer nachtdieren dan de civetkatten. De tijgergenetkat kan grote sprongen maken. Ze leven in de beboste gedeelten van de savanne en voelen zich zeer thuis in de bomen. Ook de gewone genetkat voelt zich in een boom op zijn gemak.
De ichneumons en de stokstaartjes (zie foto) behoren tot dezelfde familie als de civetkatten en de genetkatten. De in gemeenschap levende stokstaartjes graven in de droge, zanderige vlakten waarin ze leven enorme netwerken van holen. Soms staan ze in groepen bij de ingangen van hun holen te zonnen. In deze dingen lijken ze op de plantenetende prairiehonden van de Amerikaanse grasvlakten. De stokstaartjes zijn er echter geen familie van. Met de hulp van hun scherpe reukvermogen jagen de stokstaartjes op allerlei kleine dieren. Ze doden hun prooi door een snelle beet in de hals. De meeste andere dieren, ook de zeer agressieve, vertonen zich aan hun prooi voordat ze aanvallen of geven een waarschuwing. De stokstaartjes doen dat niet.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer