W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Dille

Of dillekruid, augurkenkruid.
Anethum graveolens

De dille komt uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Alle boven de grond groeiende delen van deze plant zijn aromatisch, maar de jonge blaadjes hebben de fijnste smaak en geur. Voor het kruiden worden ook de zaden wel gebruikt en voor het inleggen van augurken de hele plant, inclusief het bloemscherm. Dille past goed bij kropsla, bij salades en tomaten, komkommer en aardappelen of in warme sauzen bij vis. Op de Balkan gebruikt men dille bij lamsvlees, kip en paddestoelen. Dille kan op ongelooflijk veel manieren worden gebruikt, maar wordt vanwege het specifieke verfrissende aroma met geen enkele andere specerij gecombineerd. Om het hele jaar door verse dille in de tuin te hebben, moet men het in etappes tussen maart en juli zaaien. Reeds na zes weken kan er worden geoogst. De plant is ��njarig en brengt reeds in de herfst van hetzelfde jaar zaad voort. Als wintervoorraad kan dille ingevroren of gedroogd worden. Invriezen verdient de voorkeur, omdat bij drogen dit kruid aan aroma inboet. De etherische olie vervluchtigt snel. Gedroogde dille moet in goed sluitende potten worden bewaard. Dille mag pas vlak voor het serveren aan warme spijzen worden toegevoegd.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google