WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

Doejong

Het doejong of Dugong dugon. Grootte : lichaamslengte drie tot vier meter; seksen gelijk. Gewicht van vierhonderd tot zeshonderd kg. Uiterlijk : op robben gelijkende dieren met een taaie, bruin- of blauwgrijze huid, gerimpeld en spaarzaam bedekt met ruwe haren; de snuitvormige bovenlip is dicht bezet met gevoelige tastharen.
Verspreidingsgebied : veel eilandengroepen in het centrale en westelijke deel van de Grote Oceaan met inbegrip van de Palau-, de Caroline-, de Marshall- en de Salomon-eilanden; noordelijk AustraliŽ, Nieuw-Guinea, IndonesiŽ, MaleisiŽ, Taiwan, de Ryukyu-eilanden, de Filippijnen, de Andamenen, India, Sri Lanka, Madagascar en oostelijk Afrika, Kenia SomaliŽ en de kusten van de Rode Zee.
Doejongs leven in kleine, verspreide populaties in een uitgestrekt gebied van de Indische Oceaan en een aangrenzend deel van de Grote Oceaan. Ze zijn aangewezen op kustgebieden, hoewel het duidelijk is dat ze over open zee kunnen trekken, en hebben alleen maar warme, zanderige ondiepten nodig, waar zeegras en dergelijke plantengroei in overvloed aanwezig is. Zij nemen het voedsel op onder meer door met de snuit in de bodem te woelen. De omlaag getrokken bek met zijn gespierde lippen en hoornplaten is zeer geschikt om mee te grazen. Hoewel vaak schuw en slechts in kleine aantallen voorkomend, zijn er ook grote concentraties waargenomen, onder meer voor de Hoorn van Afrika en in noordelijk AustraliŽ; in de Moretonbaai bij Bristane was eens een kudde van vijf kilometer lang en honderd meter breed. Overbejaging heeft een einde gemaakt aan de grote populaties, want doejongs leveren, net als andere zeekoeien, heel goed vlees, traan en huiden. In AustraliŽ, waar alleen de inheemse bevolking ze mag bejagen, handhaven de doejongs zich het best.
Recent onderzoek wijst erop dat ze zich in juli en augustus voortplanten, en dat de populaties op peil blijven. Er is weinig bekend over hun stand in andere gebieden, maar hun kwetsbaarheid door grootte en gedrag, de smakelijkheid van het vlees, het langzame voortplantingstempo, en de aanwezigheid van veel hongerige mensen in veel gebieden waar zij wonen, belooft weinig goeds voor hun toekomst.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer