WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De dolfijn van Cuvier

De dolfijn van Cuvier of Ziphius cavirostris. Grootte : lichaamslengte bij de mannetjes tot 6,7 meter, wijfjes zijn iets langer. Grote exemplaren wegen tot vijfduizend kg en zelfs meer. Uiterlijk : een middelgrote walvis met een korte bek, grijs of zwart met witte kin, gezicht en keel en witte stippen, vlekken en littekens op de romp. De geelwitte rugzijde is meestal lichter van kleur dan de grijze flanken en buik. Beide seksen hebben twee kleine, cilindrische, puntige tanden, in het voorste deel van de onderkaak. Zij zijn alleen zichtbaar bij de mannetjes.
Verspreidingsgebied : volledig kosmopolitisch in de gematigde en tropische wateren van Zweden en Alaska in het noorden tot Kaap Hoorn (Zuid-Afrika) en Nieuw-Zeeland in het zuiden, de Middellandse Zee inbegrepen. Van de Ierse kust en de Engelse westkust zijn verscheidene strandingen bekend.
Deze soort, die het best bekend is geworden door in Engeland en de Verenigde Staten gestrande exemplaren, wordt ook op kleine schaal commercieel bejaagd in Japan. Het is een walvis van diepe wateren buiten de kust, die zich voedt met pijlinktbis en vis. Over het algemeen worden op zee of enkele exemplaren waargenomen of groepjes van twee tot zeven dieren. Hoewel deze soort een grote verspreiding heeft, is zij allerminst talrijk en is er weinig bekend over de biologie.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer