WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De donkergestreepte dolfijn

De donkergestreepte dolfijn behoort, samen met vijf andere dolfijnsoorten, tot het geslacht Lagenorhynchus. Orde : Cetacea - familie : Delphinidae en soort : Lagenorhynchus obscurus.
Deze extreem sociale leden van de dolfijnenfamilie worden in de kustgebieden van de warme oceanen op het zuidelijk halfrond vaak gezien, terwijl ze speels en acrobatisch uit het water springen. Donkergestreepte dolfijnen zijn nieuwsgierige dieren en staan erom bekend dat ze in de boeggolven spelen van schepen die door hun territorium varen.
Met hun kegelvormige tanden kunnen donkergestreepte dolfijnen hun prooi gemakkelijk vastgrijpen voor ze die opeten. Ze voeden zich met vis zoals haring, makreel, ansjovis en kabeljauw, maar eten ook inktvis en schaaldieren. Tijdens de jacht vormen donkergestreepte dolfijnen goed georganiseerde groepen, waarbij iedere dolfijn op een vaste afstand achter zijn voorganger blijft. Een jachtgroep werkt ofwel alleen, ofwel samen met andere groepen om de grote scholen vis op te jagen. Door achter elkaar te zwemmen voorkomen een paar dolfijnen dat de vissen ontsnappen, terwijl de andere zich tegoed doen aan de ruime voorraad vis. Deze dolfijnen gebruiken zowel echolocatie als hun uitstekend gezichtsvermogen om prooien op te sporen.
Donkergestreepte dolfijnen vormen geen paren en zijn het hele jaar door met verschillende partners seksueel actief. De paartijd varieert, maar in de Zuid-Amerikaanse wateren worden de jongen tussen augustus en oktober geboren, terwijl ze in andere gebieden geboren worden tussen het einde van de lente en het begin van de herfst. Ongeveer een jaar na de paring werpt het vrouwtje een kalf, dat eerst met zijn staart te voorschijn komt en 90 tot 125 cm lang is. Ze zoogt het een jaar lang. De jongen zijn geslachtsrijp als ze een lengte hebben van 1,6 meter.
Mannetjes en vrouwtjes zwemmen rond in groepen van zo'n vijftien exemplaren, maar bij de jacht kunnen donkergestreepte dolfijnen groepen van wel driehonderd dieren vormen. Dit sociale dier sluit zich ook aan bij andere soorten, zoals de gewone dolfijnen en walvissen. Overdag jagen ze in diep water meer dan tien kilometer uit de kust. Na het eten spelen de dolfijnen met elkaar, dartelen, springen, wrijven langs elkaar en zijn seksueel actief. Tegen de avond gaan de groepen dichter naar de kust om uit te rusten. Ze communiceren met elkaar door middel van allerlei geluiden, zoals piepen, fluiten en klikken.
In delen van Nieuw-Zeeland zijn donkergestreepte dolfijnen een toeristische attractie en mensen betalen om met ze te kunnen zwemmen. Een grote bedreiging vormt de visindustrie. Als de dolfijnen hun prooien opjagen, raken ze vaak verstrikt in visnetten en verdrinken. De dolfijnenvangst langs de kust van Peru baart de meeste zorgen, waar per jaar het vlees van ongeveer 10.000 donkergestreepte dolfijnen in de hoofdstad Lima verkocht wordt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer