WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Doodshoofdaapje
Groep : op het land levende zoogdieren

Constant gekrijs, gepiep en vogelachtige geluiden boven in de bomen van het regenwoud, is een duidelijk teken dat doodshoofdaapjes contact met elkaar onderhouden. Deze kleine en uiterst lening dieren rennen en springen als eekhoorns van boom naar boom. Ze zijn in vrijwel elk tropisch regenwoud in Zuid-Amerika te vinden en leven in grote, luidruchtige groepen die constant rondtrekken, op zoek naar voedsel.
Baby-doodshoofdaapjes worden vroeg in de lente, tijdens het regenseizoen, geboren als er voedsel in overvloed is. Een vrouwtje krijgt één jong, dat ze de eerste maanden op haar rug draagt. Het jong begint al gauw zijn omgeving te verkennen en leert spelenderwijs de vaardigheden die hij nodig heeft om te overleven. Het mannetje speelt geen rol bij het grootbrengen van het jong, maar andere vrouwtjes helpen wel vaak. Hij wordt zes maanden gespeend, en de jonge doodshoofdaap is zelfstandig als hij één jaar oud is.
Doodshoofdapen zoeken urenlang naar insecten, zacht fruit, planten, noten en bessen om te eten. In tegenstelling tot andere apen zoeken ze af en toe ook op de grond naar voedsel. Het grootste deel van het water dat ze nodig hebben halen ze uit hun voedsel, maar ze drinken ook uit boomholten en plassen op de grond. Als een aapje eten vindt, schieten de andere groepsleden er snel op af.
Hoewel het lijkt of doodshoofdapen in de Zuid-Amerikaanse regenwouden veel voorkomen, vreest men dat hun aantal afneemt door de vernietiging van hun leefomgeving. Naarmate steeds meer regenwouden worden vrijgemaakt voor de mijnbouw, houtproductie of landbouw, neemt hun leefgebied in hoog tempo af. Een ander probleem is het gebruik van insecticiden en bovengrondse elektriciteitskabels. Andere bedreigingen komen van roofdieren, zoals de harpij in de lucht en slangen in de bomen of op de grond. Doodshoofdaapjes worden ook vaak gevangen voor medisch onderzoek of worden verkocht als huisdier.
Deze snelle en lenige aapjes zijn constant in beweging, springend door de toppen van de bomen en rennend op vier poten. Ze wassen hun handen met urine om een beter houvast te hebben, en verplaatsen zich graag door de boomtoppen, waar ze sporen volgen die ze met geur gemarkeerd hebben. Ze komen zelden hoger dan dertig meter boven de grond, om adelaars te vermijden. Doodshoofdapen maken 26 verschillende geluiden; ze kwetteren om contact te houden, krijsen en spinnen tijdens het paren en blaffen als ze boos zijn. Deze apen leven in groepen van veertig tot vijftig dieren, omdat het veiliger is. Tijdens de paartijd zijn mannetjes agressief en bereiden zich voor door hun lichaamsgewicht bijna te verdubbelen. Ze voeren dan felle gevechten om de vrouwtjes, waarbij de verliezer ernstig gewond kan raken.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer